Novosti

Društvo

Plastična poljoprivreda

"Katastrofalan" način upotrebe plastike u ratarstvu ugrožava sigurnost hrane, zdravlja i okoliša. Poljoprivredni proizvodni lanci svake godine upotrijebe 12,5 milijuna tona plastičnih proizvoda, od čega najviše otpada na proizvodnju usjeva – 10,2 milijuna

Large internacionala  jerko

(foto Marijan Sušenj/PIXSELL)

Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda objavila je izvještaj u kojem tvrdi da "katastrofalan" način upotrebe plastike u ratarstvu ugrožava sigurnost hrane, zdravlja i okoliša.

"Zemljana tla su među najvećim primateljima plastike i zna se da sadržavaju više mikroplastike nego oceani", kaže u uvodu izvještaja Maria Helena Semedo, zamjenica glavnog direktora FAO-a.

Prema podacima koje su prikupili stručnjaci, poljoprivredni proizvodni lanci svake godine upotrijebe 12,5 milijuna tona plastičnih proizvoda, od čega najviše otpada na proizvodnju usjeva – 10,2 milijuna. Još 37,3 milijuna koristi se za pakiranje hrane. Najviše ili polovica ukupne upotrijebljene plastike koristi se u Aziji. Znanstvenici ističu i da će se, bez održivih alternativa, upotreba plastike u poljoprivredi samo povećavati. Plastika uvelike pomaže produktivnosti – služi za prekrivanje tla kako bi se reducirao korov, plastične mreže štite biljke, produžuju sezonu usjeva i povećavaju prinose, a stvaraju i mikroklimu koja potpomaže rast. Istovremeno, od procijenjenih 6,3 milijardi tona plastike proizvedenih prije 2015, gotovo 80 posto nije bilo odgovarajuće zbrinuto. Među posljedice, između ostalog, spada i to da su komadići mikroplastike manji od pet milimetara pronađeni u ljudskom izmetu, ali i da ih trudnice prenose fetusima. Pritom ta mikroplastika sadrži toksične aditive, a može prenositi i patogene. I dok je poznato da morski sisavci stradavaju uslijed konzumacije plastike, još uvijek se malo zna o njenom utjecaju na kopnene životinje ili ljude. Situacija je još alarmantnija uslijed toga što se do 2030. predviđa porast upotrebe proizvoda kao što su stakleničke folije za čak 50 posto.

FAO u svom izvještaju zaključuje da je nemoguće zabraniti plastiku, kao i da nema magičnog rješenja koje bi eliminiralo štetu do koje njena upotreba dovodi. Umjesto toga, preporuča se redizajniranje, reciklaža i ponovna upotreba već korištenih proizvoda. Zaključuje se i da su potrebna dodatna istraživanja utjecaja mikro- i nanoplastike na ljudsko zdravlje.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više