>

novosti logo

Plenković prozvao Zovka da nema kredibilitet za vođenje novinarskog prosvjeda

Predsjednik HND-a skoro je fizički nasrnuo na jednu urednicu programa na HRT-u, a i sam je posezao za tužbama protiv novinara, tvrdi premijer Plenković. Zovko odgovara da je tužio desne portale koji su ga nazivali suradnikom KOS-a i manipulatorom

Komentirajući subotnji novinarski prosvjedni marš premijer Andrej Plenković doveo je u pitanje kredibilitet predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Hrvoja Zovka, kao organizatora protesta.

Na pitanje smatra li još uvijek da se radi o dramatiziranju novinara usprkos činjenici da više međunarodnih indeksa slobode medija pokazuju kako stvari u Hrvatskoj ne stoje dobro, Plenković je odgovorio: ‘Drago mi je da ste me to pitali. Kao prvo, nisam čuo da je itko spomenuo kako je problem počeo tako da je predsjednik HND-a skoro fizički nasrnuo na jednu urednicu programa na HRT-u’, prenosi Plenkovićeve riječi N1.

Upitan je li siguran da se to dogodilo, odgovorio je: ‘Rekao sam skoro.’ I dodao: ‘Ovaj koji je organizirao prosvjed je i sam posezao za tužbama protiv novinara i ta dva elementa su vam bitna za kredibilitet ako ste vi nečega kolovođa’.

Ista televizija nedugo nakon Plenkovićevih riječi za komentar je pitala i Zovka. ‘Drago mi je da je spomenuo kako sam skoro nasrnuo na moju urednicu, a kad već izlazi s takvim informacijama mogao je u maniri dobrog političara čuti i drugu stranu. Neodgovorno se ponaša prema medijima, u tri godine nije našao vremena da se susretne s nama. Služi se niskim udarcima. Ja jesam tužio prije nekoliko godina opskurne portale jer kada vas netko proglasi agentom tajnih službi naravno da će te tužiti, ali to stavljati u kontekst ovih tužbi političara protiv novinara, među njima i potpredsjednika Sabora, nema smisla’, komentirao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko u N1 Studiju uživo.

Zovko je, kako smo pisali, dobio izvanredni otkaz nakon verbalnog sukoba s urednicom Katarinom Perišom Čakarun, pri čemu se HRT u pojašnjavanju okolnosti za drastičnu odluku pozvao i na Instabulsku konvenciju. U međuvremenu je vraćen na posao, ali je i isti dan suspendiran.

Tužio je Portaloko zbog članka Svi ispred HTV-a: Večeras će manipulator Hrvoje Zovko ponovno uhititi generala Gotovinu u kojem je nazvan manipulatorom povodom emitiranja serije ‘Generali’ na HTV-u. U tekstu je njegov novinarski rad proglašen ‘sranjem’, a čitav koncept emisije ‘kao trijumf Save Štrpca’. Županijski sud u Rijeci naložio je da Portaloko Zovku isplati odštetu od 30.000 kuna te nadoknadi 6.925 kuna sudskih troškova. Portaloko.hr se branio da je tekst prenesen s portala Tinolovka i da je naslov članka po ‘svojoj naravi šaljiv i konkretno nemoguć‘.

Zovko je tužio i portal Dnevno.hr, kao i Glas Slavonije zbog teksta Ivice Šole, a sudsku zaštitu zatražio je i od portala Direktno.hr koji ga je prozvao za suradnju s KOS-om, a prozvati nekoga bez ikakvog dokaza za suradnju s KOS-om teško se može nazvati novinarstvom, što su shvatili i na Direktno.hr-u pa su se Zovku ispričali kazavši da je ‘netočno da je Hrvoje Zovko ikada, u bilo kakvim okolnostima, surađivao ili primao naputke pripadnika KOS-a’.

Zovko je za portal Forum.tm prije dvije godine objasnio zašto se odlučio na takav potez: ‘Moj je stav da bi novinari druge novinare trebali tužiti samo iznimno, kad se radi o stvarno teškim povredama. Dakle, ne znam da li bi to trebao biti primjer drugima, ali u bio sam pod toliko snažnim napadom koji se odvijao praktički sinkronizirano u različitim desnim medijima, da to nisam znao niti mogao zaustaviti na drugi način. Kritike pa čak i žestoke, novinar bi do određene razine trebao moći istrpiti, ali kad se radi o teškim klevetama koje imaju za posljedicu prijetnje, ugrožavanje sigurnosti novinara i njegove obitelji…, onda to ne treba dopustiti. Kolegicama i kolegama preporučam da podnose tužbe u slučajevima kada su mete teških napada. Takvo što se ne smije ignorirati.’

Inače, zanimljivo je da je Zovka prije nekoliko dana s istih pozicija prozvao i Slaven Letica na portalu Projekt Velebit, optuživši još HND da je organizirao prosvjed na stogodišnjicu ‘osnivanja Treće komunističke internacionale Kominterne’.

Plenković je još u ponedjeljak kazao i da ne vidi problem ‘po pitanju slobode medija u Hrvatskoj’ niti vidi ‘da tu ima neka nevidljiva ruka’, poručivši novinarima da pogledaju ‘koliko je u programu HRT-a zastupljena opozicija’.

Pročitao je, dodaje, zahtjeve HND-a i najavio da će razgovarati s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek i vidjeti ‘ima li tu elemenata oko boljeg financiranja profitnih i neprofitnih medija, može li tu biti bolje’, ali da se ni on ni Vlada neće miješati u slučajeve tužbi koje su podignute protiv novinara. ‘Ja ne mogu utjecati na pojedine ljude i sudbine sudskih procesa. Ne možete mi 2019. reći da u Hrvatskoj postoji problem medija, to jednostavno, faktički nije točno’, kazao je Plenković i poručio da to može obrazložiti bilo kome.

Zovko mu odgovara da su, premda to premijer ne vidi, medijske i novinarske slobode ugrožene. ‘On živi u svom svijetu u kojem ne vidi problem koji se događa oko njega, ono što vide svi novinari i međunarodna javnost’, kazao je Zovko.

Komentirajući stanje na HRT-u rekao je da su u Vladi očito zadovoljni revizionističkim ispadima. ‘Cijeli svijet vidi u što se pretvorio HRT osim Vlade. Parlamentarna većina je birala prvog čovjeka HRT-a. Da je Vlada htjela riješiti, taj problem riješila bi ga. Čitav niz problema je povod prosvjeda, a ne moj slučaj’, naglasio je Zovko, kazavši da je HND pet puta slao zahtjev Plenkovića za razgovor, ali da premijer još uvijek nije pronašao vremena za predstavnike novinara.

1/1