Novosti

Politika

Plenković se preppo

Plenković se svjesno izlaže riziku da ga se zbog ozloglašavanja EPPO-a kao neprijateljske organizacije, u Bruxellesu i formalno proglasi zaštitnikom korupcije i zatirateljem pravne države, ali ne čini to iz obijesti nego zbog toga što zna da može izgubiti puno više od europske pozlate

Large plenkovic

Andrej Plenković, premijer Vlade RH (foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Premijer Andrej Plenković već tjednima koristi svaku priliku da kaže javnosti da hrvatska ispostava Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) izlazi iz okvira svojih nadležnosti kad istražuje i onaj krak financijskih malverzacija bivšeg vodstva zagrebačkog Geodetskog fakulteta koji vodi u Ministarstvo kulture i medija, odnosno u najbliže suradničko okruženje ministrice Nine Obuljen Koržinek: riječ je o poslijepotresnom 3D snimanju oštećenja na zgradama u Zagrebu, poslu koji je, prema otkrićima portala Telegram i drugih medija, ili višestruko preplaćivan ili su djelomično naplaćivane fiktivne usluge. Plenković uporno tvrdi da taj posao nije plaćen europskim nego novcem iz hrvatskog proračuna, a EPPO je ovlašten da se bavi slučajevima u kojima je oštećen budžet Europske unije.

Tamara Laptoš, hrvatska tužiteljica u sjedištu EPPO-a u Luksemburgu, odgovorila mu je u subotu u intervjuu Jutarnjem listu: „O činjenicama iz konkretnog predmeta uistinu ne mogu i ne želim govoriti. Ono što mogu reći da je EPPO apsolutno nadležan za postupanje u tom predmetu. (…) EPPO je nadležan za sva kaznena djela koja utječu na financijske interese EU, dakle kada je šteta za interese Unije nastupila ili je mogla nastupiti, ali i za neodvojivo povezana kaznena djela s tim kaznenim djelima. Dakle, ako se radi o istovjetnim činjeničnim stanjima ili onima koja su u bitnome jednaka kaznenom djelu na štetu financijskih interesa EU, jer su povezana, vremenski, prostorno, dokazima ili nekim drugim okolnostima. Osim toga, Uredba određuje da kada EPPO pokrene istragu i o tome izvijesti nadležno nacionalno tijelo, to tijelo, kako to određuje Uredba, neće izvršavati svoju nadležnost u pogledu istog kažnjivog postupanja. U konkretnom slučaju izvijestili smo DORH.“

Plenković, dakle, već tjednima obmanjuje javnost u vezi s nadležnošću EPPO-a, i nikom ništa. I ne samo da obmanjuje nego i aktivno ometa izvidne radnje europskih tužitelja i istražitelja u Ministarstvu kulture i medija, em govoreći da se bave nečim čime se ne bi smjeli baviti, što implicira da su se politički urotili protiv aktualne vlasti, em podsjećajući hrvatske tužitelje zaposlene u EPPO-u da svoje europske plaće mogu zahvaliti njemu, Plenkoviću, jer je on dao suglasnost za uvođenje EPPO-a u domaći pravosudni sistem, a zahvalnost se ne pokazuje čačkanjem po rabotama premijerovih najpouzdanijih suradnica i suradnika. To što mu je toliko stalo da se nasilu ospori nadležnost EPPO-a, odnosno da se nadležnim proglasi Državno odvjetništvo, govori dovoljno o političkoj neovisnosti DORH-a i o Plenkovićevom poimanju vladavine prava.

Umjesto da mu jedino važno bude razotkrivanje korupcije i lopovluka te procesuiranje odgovornih, hrvatski premijer tjednima, bez ikakvih argumenata, zastrašuje europske tužitelje i ozloglašava EPPO kao neprijateljsku organizaciju, a donekle i tretira europske tužitelje kao uljeze. Laptoš je, naime, u intervju kazala da Porezna uprava protuzakonito uskraćuje EPPO-u izravni pristup svojim bazama podataka i da za to ne daje nikakvo objašnjenje, što ne bi bilo moguće mimo premijerovog naloga. Plenković se svjesno izlaže riziku da ga se u Bruxellesu i formalno proglasi zaštitnikom korupcije i zatirateljem pravne države, ali ne čini to iz obijesti nego zbog toga što zna da može izgubiti puno više od europske pozlate.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više