Novosti

Društvo

Plenkoviću, koliko "izdvojenih incidenata" čini sustavnu praksu?

Na Republiku Hrvatsku se zbog odnosa prema izbjeglicama već dugo ne gleda kao na humanu zemlju, a danas je i jedna od zemalja članica Europske unije, Nizozemska, odlučila obustaviti vraćanja izbjeglica u Hrvatsku koja su se događala po Dublinskoj uredbi, zbog nezakonitih i nasilnih protjerivanja kojima bi izbjeglice mogle biti izložene, poručuje Centar za mirovne studije

Large migranti

(foto Lighthouse Reports)

Nakon što je u studenom prošle godine donesena presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju Madine Hussiny protiv Hrvatske, iz Centra za mirovne studije (CMS) podsjećaju da su tražili da se smijeni glavnog ravnatelja policije Nikolu Milinu, načelnika Uprave za granicu policije i pomoćnika glavnog ravnatelja policije Zorana Ničena, kao i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te državnu tajnicu Tereziju Gras.

Prošlog su tjedna, nakon vijesti o pravomoćnosti te presude, ponovili taj zahtjev. Premijer Andrej Plenković je zahtjev ponovo odbacio, izjavivši da je se radi o presudi individualnog karaktera, da ona ne govori o bilo kakvom sistemskom problemu koji bi se odnosio na vlasti RH.

U otvorenom pismu jučer poslanom Plenkoviću iz CMS-a podsjećaju da je Europski sud utvrdio da je RH povrijedila Madinino pravo na život, da je nečovječno postupala prema djeci držeći ih u detenciji, da je cijelu obitelj protuzakonito lišila slobode, a dio obitelji kolektivno protjerala iz Hrvatske te im nakon svega toga onemogućavala pristup odvjetnici.

"Iz same je presude vidljivo kako tragična smrt šestogodišnje Madine i kršenja ljudskih prava njene obitelji nisu individualnog karaktera, jer pokazuju kako su različite razine unutar sustava bile uključene u povredu prava ove obitelji i u nastojanja da im se onemogući pristup pravdi. Naime, presuda je između ostalog utvrdila da učinkovite istrage o slučaju nisu bile provedene te da su na branitelje njihovih prava vršeni su pritisci. Također, valja podsjetiti da su se iskazi policajaca kroz istragu mijenjali, na jednak način kako se mijenjao i narativ vrha MUP-a u medijima o događajima te kobne noći. Nadalje, da su onemogućavanje kontakta s odvjetnicom i pokušaji njezina zastrašivanja bili usmjereni na to da se obitelj onemogući i obeshrabri od obraćanja Europskom sudu za ljudska prava", ističe se u pismu.

Navedeno je i kako se protiv Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava vode još dva postupka zbog kolektivnog protjerivanja izbjeglica. Slučaj Y.K. protiv Hrvatske, koji je CMS pokreno u suradnji s odvjetnicom Bezbradicom Jelavić, ima velike sličnosti sa slučajem obitelji Madine Hussiny i pokazuje sustavnost u postupanju. Kurdski aktivist je stavljen u detenciju, onemogućen mu je pristup sustavu azila, onemogućen mu je kontakt s njegovim odvjetnikom, a potom je nezakonito protjeran iz Hrvatske.

"Madinina smrt i ilegalno protjerivanje cijele njene obitelji zasigurno nisu izdvojen slučaj. Upravo jučer svjedočili smo medijskim napisima i dokazima o smještanju izbjeglica u garaže, koje se prema dopisu MUP-a odvijaju posljednje dvije godine, a kojima se djecu i odrasle smješta u neadekvatne prostore", stoji u otvorenom pismu.

U proteklih šest godina, brojna su izvješća organizacija civilnog društva, domaćih neovisnih institucija za zaštitu ljudskih prava, poput Ureda pučke pravobraniteljice, ali i međunarodnih institucija, poput Odbora za sprječavanje mučenja Vijeća Europe, Povjerenice Vijeća Europe za ljudska prava, UN-ovog posebnog izvjestitelja za ljudska prava migranata, novinarski tekstovi te snimke domaćih i stranih medija, kao i svjedočanstva izbjeglica, pa čak i policajaca, pokazali da se radi o sustavnoj, dugotrajnoj i raširenoj praksi.

"Premijeru Plenkoviću, koliko izdvojenih incidenata čini sustavnu praksu? Nasilje je sustavno, a posljedice ostaju - prvenstveno izbjeglicama nad kojima se provodi, ali i policajcima koji ga provode, ali i svima nama, odnosno društvu u cjelini. Stoga tražimo da smijenite ministra Božinovića, državnu tajnicu Gras, glavnog ravnatelja policije Milinu te načelnika Ničena. Vrijeme je da te funkcije preuzmu ljudi koji svoju dužnost mogu obavljati držeći se standarda ljudskih prava koja je RH obavezna poštivati", zaključuju iz CMS-a.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više