Novosti

Kronika

Ploča atentatoru na Budaka

U Bjelovaru ispravljena nepravda iz devedesetih godina: Ponovo je postavljena spomen ploča Gustavu Perl Bendi, bjelovarskom antifašistu i komunistu židovskog porijekla

035kdgyae6ro9vdq3f6hodhwo3s

'Poginuo je junačkom smrću bacajući bombe na ustaške krvnike'

Zahvaljujući Udruzi antifašističkih boraca i antifašista Grada Bjelovara (UABA), u Bjelovaru je ponovo postavljena spomen ploča Gustavu Perl Bendi (1921 – 1941.), poznatom bjelovarskom antifašistu i komunistu židovskog porijekla.

Spomen ploču na pročelju kuće porodice Perl, u prisustvu članova županijskog SDP-a, predstavnika bjelovarskih gradskih vlasti, srpskih manjinskih vijeća i drugih građana, svečano je otkrila Ruth Perl Deutsch, mlađa Gustavova sestra, prisjetivši se brata koji je poginuo 1941. godine u Koprivnici prilikom neuspjelog atentata na ustaškog ministra Milu Budaka.

- Moje djetinjstvo u Bjelovaru bilo je nešto najljepše što itko može doživjeti. Bjelovar je bio divan grad, na maloj udaljenosti su se nalazile tri bogomolje: katolička, pravoslavna i židovska, uvijek su se slavili svi praznici. U Bjelovaru tada strah nije postojao - rekla je Ruth Perl Deutsch. Prigodni govor u ime UABA Grada Bjelovara održao je Nenad Nekvapil.

- Gustav Perl Benda se cijelog života borio za slobodu i ravnopravnost, i 1941. godine kada je mogao sa švicarskih Alpa promatrati što se događa u Europi, jer je bio sin bogatog tvorničara, nije ni trenutka oklijevao nego se vratio u Hrvatsku, stao na čelo partizana, krenuo aktivno u borbu i hrabro poginuo. Prva ploča u čast Gustavu Perl Bendi na istom mjestu otkrivena je 9. listopada 1954., a uništena je devedesetih godina. Velik doprinos je dao u sportu, jer jedan je od osnivača bjelovarskog Stolnoteniskog kluba, koji je sve donedavno održavao i memorijalni turnir Gustavu u čast. Isto tako, školska sportska dvorana i jedna od bjelovarskih ulica nosile su ime Gustava Perl Bende do devedesetih kada u nacionalističkoj stihiji u Bjelovaru dobiva ulicu ustaški ministar Julije Makanec, a zatire se sjećanje na antifašista Gustava Perl Bendu. - istaknuo je Nekvapil.

Gustav Perl Benda, zbog svoga komunističkog i antifašističkog djelovanja bio je izbačen iz svih škola u Kraljevini Jugoslaviji. Obrazovanje je zbog toga nastavio u Velikoj Britaniji iz koje se vratio početkom Drugog svjetskog rata te se odmah uključio u stvaranje partizanskog pokreta. Nedugo prije smrti bio je jedan od osnivača i komandira bjelovarske partizanske grupe. Prije rata bio je istaknuti stolnotenisač te je s braćom Dolinar osnivač Bjelovarskog table tennis cluba (BTTC).

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više