Novosti

Politika

Slavonski Brod ostao bez ulice Mile Budaka

Nakon 30 godina Gradsko vijeće Slavonskog Broda preimenovalo je ime ulice ustaškog doglavnika Mile Budaka, za što su glasali i iz Domovinskog pokreta, u dvije ulice – 108. brigade i Petra Stipetića. Prijedlog da se nazove ulicom Đure Đakovića nije prošao

Large budakova ulica

Prije šest godina ploča s nazivom ulice zalivena je crvenom bojom (foto Ivica Galović/PIXSELL)

Nakon što su Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću i Svjetski židovski kongres predložili gradskoj upravi Slavonskog Broda da promijeni ime ulice nazvane po ustaškom visokom dužnosniku doglavniku Mili Budaku, inače jednom od vodećih ustaških ideologa i potpisniku rasnih zakona, brodsko Gradsko vijeće u ponedjeljak je to i učinilo.

Većinom glasova tako su, na danas održanoj sjednici Gradskog vijeća Slavonskog Broda, odlučili vijećnici. Za promjenu naziva ulice glasalo je 13 vijećnika (DM NL, DP, Kandidacijska lista grupe birača, Nezavisni), dok je suzdržano bilo osam vijećnika iz redova HDZ-HSP-a, izvještava portal SBplus.

Gradonačelnik Slavonskog Broda dr. Mirko Duspara izjavio je kako promjena naziva ulice neće sačuvati niti radna mjesta niti gospodarstvo, ali ga ni oštetiti.

"Zašto je naziv mijenjan trebalo bi pitati ljude koji su to radili prije 30 godina, a po meni nisu trebali jer hrvatstvo nismo dokazivali promjenom naziva ulica i trgova nego uzimanjem puške i odlaskom na ratišta. I dok su se neki sakrivali od toga imali su vremena mijenjati nazive ulica, a sada im ne ogovara ni general Stipetić, ni 108., kao i ni jedna druga. Mislim da bi već jednom trebalo spustiti tenzije jer ova promjena ulice nikoga neće u ničemu zakinuti, neće se popraviti gospodarstvo, ali promjenom će se možda popraviti neke druge stvari", kazao je gradonačelnik Duspara.

U prijedlogu za promjenom imena navodilo se da se "davanje počasti ustaškim dužnosnicima može shvatiti kao glorifikacija zločinačkog pokreta, nepriznavanje patnje svih stradalih u ustaškom teroru i osporavanje zločina nad Židovima, Srbima, Romima te političkim neistomišljenicima u vrijeme Drugog svjetskog rata". Također se dodaje da je preimenovanje posebno hitno i važno u godini u kojoj se Republika Hrvatska priprema na predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust u 2023. godini.

Inicijativa je upućena Mjesnom odboru Mali Pariz koji je predložio da se dio Budakove ulice preimenuje u ulicu Đure Đakovića, kako je građani i inače neformalno nazivaju jer se nalazi uz istoimeni tvornički kompleks, a dio u ulicu generala Hrvatske vojske Petra Stipetića, s čim se složio i gradonačelnik Mirko Duspara, koji već u petom mandatu vodi grad. Udruga Krizni štab 1991/1992. predložila je da se ulica nazove po dugogodišnjem direktoru tvornice Đuro Đaković Antunu Miloviću, ali taj prijedlog nije prošao.

Komisija za imenovanje naselja, trgova i ulica ocijenila je da postojeće ime ulice više nije prihvatljivo i da je promjena naziva opravdana. Međutim, nakon što se u raspravu uključila udruga 108. brigade ZNG RH, koja je zatražila da se ulica preimenuje u ulicu 108. brigade, Komisija je odlučila da se dio, umjesto po revolucionaru Đuri Đakoviću, nazove po spomenutoj brigadi, a dio po generalu Stipetiću, što je Gradsko vijeće u ponedjeljak prihvatilo.

Prijedlog o preimenovanju ulice nazvane po ustaškom zločincu još 2011. godine uputila je i Udruga za Promicanje lokalne uprave i samouprave (PLUS), nakladnik portala SBplus, ističući da pitanje naziva nije političko, nego civilizacijsko i da su posljednja dvadesetogodišnja demokratska postignuća građana Slavonskog Broda u dubokoj suprotnosti s ostatcima fašističke ideologije i njezinih simbola, ali podržali su ih samo opozicijski vijećnici SDP-a. Prije šest godina ploča s nazivom ulice zalivena je crvenom bojom.

Slavonski Brod je i inače posljednji veći grad u Hrvatskoj koji još ima Budakovu ulicu. Prema dostupnima podacima, jedan odvojak u Sisku još se zove po ustaškom doglavniku koji ulicu ima i u Gračacu, Svetom Roku otkud je i rodom, Pakoštanima i Pagu, a prije nekoliko godina izgubio je ulicu u Virovitici.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više