Novosti

Politika

Pobačaj u Ustav! 

Više nevladinih organizacija u petak je u Zagrebu ustalo protiv “Križnog puta za nerođene”, povorke koju i u vrijeme pandemije organiziraju oni koji ženama žele uzeti pravo na pobačaj

Nekoliko organizacija u petak je u Zagrebu ustalo protiv “Križnog puta za nerođene”, povorke koju su organizirali oni koji ženama žele uzeti pravo na pobačaj. Kontraakcijom i transparentima poput “Crkva i država u ratu protiv žena” i “Hvala Bogu na abortusu” izrazile su svoje neslaganje maršom udruge Hrvatska za život i Inicijative 40 dana za život koji su se danas okupili ispred crkve Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu u Zagrebu kako bi pod krinkom zalaganja za život nastojali utjecati na zabranu pobačaja.

"Fundamentalističke interesne skupine opet koračaju ulicama naših gradova – tako su danas organizirali tzv. 'Križni put za nerođene'. Još jednom su se, krajnje cinično, pod krinkom molitve, okupili da zahtijevaju zabranu pobačaja i time pozvali na rat protiv žena. Taj rat nikad neće dobiti", poručili su danas iz fAKTIV-a, Antifašističkog Vjesnika, kolektiva Iskra, Le Zbora, Radničke fronte i Drum 'n' bijesa.

Podsjetili su kako je Ustavni sud još prije četiri godine odlučio da pobačaj u Hrvatskoj ne može biti zabranjen, no određene skupine, naglasili su, "ne biraju sredstva, gaze preko činjenice da živimo u pandemiji, gaze žene, naše zdravlje i živote, uznemiravaju nas ispred javnih bolnica, izmišljaju neznanstvene tvrdnje i izvrću činjenice".

Dodali su i kako pobornici zabrane pobačaja znaju na koga mogu računati te podsjetili kako je HDZ na čelo zdravstvenog resora stavio "još jednog u nizu ministara koji ne preže od trgovanja našim tijelima i životima da bi ostvario političke interese svoje stranke". 

"Vili Beroš u medijskim istupima o novom zakonu o pobačaju pušta probne balone o obveznom savjetovanju nazivajući ga 'razdobljem razmišljanja' tijekom kojeg bi ženama koje su odlučile pobaciti trebale biti pružene informacije za donošenje valjda ispravnije odluke. Beroš spominje savjetodavne centre kao izvor informacija prije, tijekom i nakon trudnoće, a fundamentalistička infrastruktura je, prigodno, već tu: takozvani Centri za život udruge ‘Hrvatska za život’ otvaraju se u sve više gradova u Hrvatskoj. Njihove neznanstvene tvrdnje o pobačaju dolaze do sve većeg broja žena", upozorili su i istaknuli kako je u međuvremenu prošla još jedna godina u kojoj je ženama u Hrvatskoj pobačaj nedostupan jer ga ne mogu platiti i jer ga većina ginekologa u Hrvatskoj ne želi obavljati. 

"Prošla je još jedna godina u kojoj žene nisu mogle doći na red u ginekološkoj ordinaciji. Prošla je još jedna godina, pandemijska godina, u kojoj je pobačaj pomoću tableta mogao biti rješenje, ali nije – jer bolnice to nisu htjele omogućiti. Samo vraćanjem prava na pobačaj u Ustav, iz kojeg je izbačen 1990., napokon možemo stati na kraj ovakvim napadima na naše zdravlje, onima koji u sustavu javnog zdravstva ženama uskraćuju skrb", poručile su te dodale kako su svojom akcijom stale ispred onih koji nam medicinsku skrb žele oduzeti te poručile da žene mogu i moraju samostalno odlučivati o vlastitim životima i da nećemo dopustiti da fundamentalisti uđu u javne bolnice kroz uvođenje za zdravlje opasnih obveznih savjetovanja. 

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više