Novosti

Politika

Poljska donijela rigorozan zakon o pobačaju. Što je s Hrvatskom?

Prema novim zakonskim odredbama žene mogu pobaciti samo u slučaju silovanja, incesta ili ako je ugrožen život rodilje. U ladici Hrvatskog sabora postoji prijedlog zakona koji je još rigorozniji

Large ambasada

S prosvjeda u Poljskoj (foto You Tube)

U Poljskoj je u srijedu stupio na snagu zakon prema kojem će žene moći pobaciti samo u slučaju silovanja, incesta ili ako je majčino zdravlje ugroženo. Time je prihvaćena presuda tamošnjeg Ustavnog suda iz listopada koja je izazvala velike prosvjede diljem zemlje.

U Poljskoj, gdje je i prije novih odredbi, na snazi bio jedan od najrigoroznijih zakona, žene su prije mogle pobaciti i u slučaju teških malformacija fetusa. A u 2019. godini 98 posto pobačaja je izvršeno po toj osnovi. No sada to više neće biti moguće.

Stupanje na snagu novog zakona ponovo je izazvalo bijes i nezadovoljstvo građana koji su odmah izašli na ulice diljem zemlje, unatoč zabranama o okupljanju zbog epidemiološke situacije, baš kao i prije tri mjeseca kada je Ustavni sud donio odluku kako prethodni zakon nije ustavan. Prosvjede je povela organizacija za prava žena Ženski štrajk, a očekuje se da će se oni nastaviti i tijekom vikenda.

Vladajuća stranka Pravo i Pravda, čiji je bliski saveznik Katolička crkva, tako je ispunila svoje obećanje iz 2015. godine kada je došla na vlast i to unatoč činjenici da su ispitivanja javnog mijenja pokazivala da se građani Poljske strogo protive ovakvoj odluci. Kritičari vlade ističu kako je do ovoga došlo nakon što su u Ustavni sud postavljeni konzervativni suci.

Iz ureda poljskog pravobranitelja za ljudska prava, jedne od rijetkih neovisnih institucija u ovoj zemlji, poručili su kako je ovo grozna vijest za žene.

"Država želi dodatno ograničiti njihova prava, dovesti njihov život u rizik i osuditi ih na mučenje", rekao je pravobranitelj Adam Bodnar.

Slično su reagirali i iz međunarodnih organizacija poput Amnesty Internationala.

"Ova štetna presuda vraća unatrag seksualna i reproduktivna prava žena i dovodi u opasnost njihovo zdravlje. Solidariziramo se sa ženama i djevojkama u Poljskoj i bijesne smo zajedno s njima zbog ovakve odluke", rekla je Esther Mayor iz Amnesty Internationala.

Za komentar smo tražili saborsku zastupnicu lijevo-zelene koalicije Radu Borić koja je pratila događanja u Poljskoj.

- Riječ je o vladi koja ne osluškuje svoje građane i ne poštuje prava žena. Na žalost, ženama u Poljskoj jedino što preostaje je dugotrajna borba – rekla je Borić za Novosti te komentirala situaciju po pitanju reproduktivnih prava i seksualnog zdravlja u Hrvatskoj.

- Osim što još nijedna vlada nije donijela novi zakon o pobačaju, premda je Ustavni sud 2017. godine naložio Saboru da u roku od dvije godine to napravi, ne postoji ni nacionalna politika o ravnopravnosti spolova. Strategija "Nacionalna politika o ravnopravnosti spolova" već četiri godine stoji u ladici što indicira da se Vlada boji jer u Hrvatskoj postoji “rasjed” kad je riječ o razumijevanju prava žena. Pri tome treba reći da jačaju stavovi ultrakonzervativnih organizacija i stranaka – rekla je Borić te dodala kako bi u nacionalnoj strategiji trebalo biti i poglavlje o seksualnim i reproduktivnim pravima žena.

- U ladici stoje i zakonski prijedlozi opozicije o reproduktivnim pravima žena, koje Vlada oklijeva pustiti u zakonsku proceduru. Hrvatskoj je potreban suvremeni zakon o reproduktivnim pravima žena, koji uključuje i pravo na prekid trudnoće – rekla je Borić.

U međuvremenu ne miruju hrvatski radikalni desničari. Na dnevnom redu Sabora nalazi se Prijedlog zakona o zaštiti života Hrvatskih suverenista. U njemu je definirano da se pobačaj "može izvršiti samo na zahtjev trudne žene kod koje je medicinski nedvojbeno ustanovljeno da joj je trudnoćom neposredno ugrožen život". Kao i da se "ljudski život štiti od začeća do prirodne smrti", čime se ukida i eutanazija, pitanje koje u hrvatskom društvu nikad nije ni otvoreno.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više