Novosti

Politika

Pobjeda prosvjednika - završena priča s Rio Tintom u Srbiji

Vlada Srbije ukinula je prostorni plan za područje posebne namjene u oblasti Jadra, a samim tim i svu ostalu dokumentaciju u vezi s Rio Tintom i tvrtkom kćeri u Srbiji Rio Sava Exploration iz koje su objavili da su izuzetno zabrinuti zbog takve odluke srpske Vlade 

Large rio tinto

Prosvjednici traže i da se predloženi moratorij na ispitivanje produži s jedne na 20 godina (foto Milan Maričić/PIXSELL)

Na sjednici Vlade Srbije u četvrtak ukinut je prostorni plan za područje posebne namjene u oblasti Jadra, a samim tim i sva ostala dokumentacija u vezi s Rio Tintom i Rio Sava Exploration, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Ovime je priča s Rio Tintom u Srbiji završena", naglasila je Brnabić.

Ekološke organizacije su svoje zahtjeve predale Vladi Srbije 12. januara, što je Vlada prihvatila i ukinula prostorni plan. Pozvala je sve predstavnike ekoloških organizacija koje su 12. januara predale zahtjeve da dođu do zgrade Vlade, gdje mogu vidjeti i preuzeti dokumentaciju.

Brnabić je rekla da su svi zahtjevi Save Manojlovića već ispunjeni, i da je protest koji je on najavio za ispred Predsjedništva besmislen.

Pokret Ekološki ustanak, koji okuplja desetke organizacija, udruga i skupina građana, višemjesečnim prosvjedima i blokadama prometnica, inzistirao je da se projekt istraživanja i rudarenja litija i bora u Srbiji obustavi i da se ukinu sve dozvole i raskinu svi sporazumi.

Vođa inicijative Kreni-promijeni, jedne od organizacija koje se protive eksploataciji litija, Savo Manojlović poručio je na prosvjedu nakon sjednice Vlade da protivnici iskopavanja rude jaderit ne žele moratorij od jedne godine, kako je ranije najavio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, već na 20 godina.

Jednogodišnji moratorij bi, kako tvrdi Manojlović, poslužio da se "situacija smiri" samo dok se ne završe parlamentarni i predsjednički izbori, najavljeni za travanj.

Premijerka je podsjetila da je tvrtka kćer Rio Tinta - Rio Sava Exploration - u Srbiji od 2004. godine kada je dobila prvo rješenje kojim se dozvoljavaju radnje na istraživanju rude jaderit a da je 2006. godine izmijenjen zakon o rudarstvu na način da onaj tko radi istraživanja ima pravo na eksploataciju rude.

Pokret Ne davimo Beograd ocijenio je da je ukidanje Prostornog plana za projekt Jadar „velika pobjeda građana koji su na protestima i blokadama borili protiv kompanije Rio Tinto ali i društva u cjelini“. Iz pokreta su naveli da je poništavanje svih dozvola kompaniji Rio Tinto za istraživanje i preradu jaderita "dokaz da se građani, ekološke organizacije i politički pokreti mogu uspješno suprotstaviti štetnim projektima vladajućeg režima".

"Ovo je trenutak kada moramo biti ponosni jedni na druge, ali istovremeno svjesni da ne postoji nijedna garancija, niti mogućnost povjerenja u postojeću vlast da već nakon izbora neće istu uredbu usvojiti ili jednostavno ‘namignuti’ Rio Tintu da bespravno nastavi s istraživanjem i testiranjem prljavih tehnologija prerade minerala u Srbiji i zagađuje našu zemlju, naše rijeke i izvorišta vode", piše u saopćenju.

Rio Tinto je objavio da je kompanija izuzetno zabrinuta zbog mogućnosti povlačenja prostornog plana u području Jadra. Navode da je ta kompanija tokom rada na projektu "Jadar" uvijek poštivala zakone Srbije.

"Rio Tinto razmatra pravnu osnovu za donošenje ove odluke i implikacije koje ona može imati na naše aktivnosti i naše ljude u Srbiji", navodi se u saopćenju Rio Sava Exploration Beograd. "Posvećeni smo razvoju projekta u skladu sa svim srpskim i međunarodnim propisima i uzimamo u obzir zabrinutost za životnu sredinu koju je javnost iskazala", priopćeno je iz Rio Tinta.

Upitana ima li bojazni da Rio Tinto tuži državu i zatraži odštetu, Brnabić je rekla kako bi voljela da su svoju zabrinutost iskazali ranije i čuli što im poručuje zajednica na području planiranom za rudarenje.

"Mi se Rio Tinta ne plašimo, mi smo ovdje zbog našeg naroda. Neka rade što misle da je potrebno", rekla je Brnabić i istaknula je kako odluka govori o tome da njezina Vlada sluša glas naroda i štiti njegove interese.

Ona je naglasila i kako "nema riječi" kojima bi opisala licemjerje stranaca koji financiraju ekološke organizacije koje se bune protiv otvaranja rudnika Rio Tinto i njihove prosvjede. Navela je da su najveći financijeri iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Austrije, spomenuvši Zakladu Rockfeller, USAID, Westminestrsku nakladu za demokraciju, Britansko vijeće, te zakladu Heinrich Bell. O tome je, kako kaže, razgovarala i sa nekoliko veleposlanika zapadnih zemalja i prenijela im tu poruku.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više