>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše N.J.

Počast žrtvama nacističko-ustaškog terora u Kukunjevcu

Održana komemoracija u znak sjećanja na 243 žrtve ustaškog terora koje su 1942. brutalno pogubljene, kao i još 423 seljana stradalih po logorima NDH

U selu Kukunjevac kod Lipika 11. oktobra održana je je komemoracija u znak sjećanja na 243 žrtve ustaškog terora, što mještana, što izbjeglica s Kozare, koji su na taj dan 1942. brutalno pogubljene, kao i na još 423 žrtve iz tog sela koje su stradale po logorima Nezavisne Države Hrvatske.

Komemoraciju su organizirali Mjesni odbor Kukunjevac, VSNM Grada Lipika i Udruga antifašističkih boraca i antifašista Pakrac-Lipik.

Pred spomenikom s imenima žrtava koji je nakon ovog rata devastiran, a obnovljen 2012. na 70-godišnjicu masakra, uz veliku pomoć SNV-a i srpskih manjinskih vijeća, Mirjana Bilopavlović i Kazimir Semunović iz UABA Pakrac-Lipik recitirali su dijelove poeme ‘Jama’. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, održan je pomen stradalim mještanima koji su služili vladika pakračko-slavonski Jovan, pakrački paroh protojerej Đorđe Teodorović i protojerej – stavrofora Luka Bosanac.

Osim okupljenih mještana Kukunjevca komemoraciji su prisustvovali i dožupan Požeško-slavonski Miroslav Grozdanić, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, zamjenik pakračke gradonačelnice i predsjednik županijskog VSNM-a Nikola Ivanović, predsjednici županijskih VSNM-a Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-požeške županije Dragiša Pilipović, Darko Karanović i Milena Lazić, predsjednik gradskog VSNM-a Lipika Darko Derenj, srpski manjinski vijećnici i aktivisti, predstavnici antifašista, kao i SDSS-a i SDP-a.

- Masakr u Kukunjevcu bio je odmazda za ljudske gubitke prilikom partizanskog oslobađanja Španovice nekoliko dana ranije - kazao je u izjavi za Novosti domaćin i organizator komemoracije Darko Derenj i podsjetio i da su ljudi iz tog sela stradali u brojnim logorima, od Jadovnog i Jasenovca do Stare Gradiške gdje je umrlo stotinjak djece.

1/3