>

novosti logo

Piše N.J.

Komemoracija u Kukunjevcu, sjećanje u Benkovcu

Odana počast i pomen na 243 seljana iz Kukunjevca koje su ustaše surovo pobile 1942. godine

U selu Kukunjevac, 11. oktobra, u organizaciji tamošnjeg Mjesnog odbora, VSNM-a Lipik i Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Pakrac-Lipik, održana je komemoracija i pomen za stradale mještane Kukunjevca 1942. godine. Na taj dan 1942. ustaše su opkolile selo, dio stanovništva odveli u logore, a 243 muškarca surovo pobili. Tokom rata ubijeno je i poginulo oko 670 seljana.

Kod spomenika, koji je bio uništen 90-ih, a prije nekoliko godina obnovljen je uz veliku podršku SNV-a, predsjednik VSNM-a i gradski vijećnik Lipika Darko Derenj zahvalio je prisutnima koji su se okupili kako bi odali počast stradalima. Nakon polaganja vijenaca, paljenja svijeća i prigodne recitacije Mirjane Bilopavlović, pakrački paroh protojerej Đorđe Teodorović i sveštenik Luka Bosanac služili su pomen kod grobnice žrtava.

Uz mještane komemoraciji su prisustvovali i konzulica Srbije u Vukovaru Ljudmila Ostojić, zamjenik požeško-slavonskog župana Miroslav Grozdanić, zamjenik gradonačelnika Lipika Slobodan Katunar, zamjenik gradonačelnice Pakraca Nikola Ivanović, delegacije VSNM-a Grada Lipika i Požeško-slavonske županije, delegacije UABA Pakrac i Požega kao i predstavnici SDSS-a i SDP-a.

Delegacija stranke otišla je i do sela Budić, kod Pakraca, gdje je 11. oktobra 1942. formirana prva partizanska brigada u Slavoniji - 12. Slavonska udarna proleterska brigada. Istog dana u Benkovcu kod Okučana položeno je cvijeće na spomeniku posvećenom formiranju Psunjskog partizanskog odreda. Odred je 11. oktobra 1941. formirao Dušan Čalić-Cule. Taj odred je izveo prvu oružanu akciju napadom na tadašnju općinu Rajić, gdje je prvi put uništen dio željezničke pruge Zagreb - Beograd.

Polaganju cvijeća prisustvovali su Dušan Nogić, predsjednik VSNM-a Brodsko-posavske županije, Siniša Martinović, zamjenik načelnika općine Okučani, Nada Dragičević, zamjenica predsjednika VSNM-a Okučana, Milenko Ećimović, vijećnik SDSS-a u Okučanima i članovi stranke.

1/4