>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše N.J.

Pomen žrtvama u Kukunjevcu

U selu Kukunjevac kod Lipika, 11. oktobra održani su komemoracija i pomen za 234 srpska civila, pobijena na taj dan od ustaških vlasti 1942. godine, ali i za ostale žrtve iz tog sela koje su stradale po raznim logorima. Ustaše su 1941. godine, za odmazdu zbog partizanskog napada na ustaško uporište u selu Španovica, u noći između 10. i 11. oktobra pobile civile, među kojima su uz mještane bile i brojne izbjeglice s Kozare. Mnogi su odvedeni u Jasenovac odakle se nikada nisu vratili. Selo je tako doživjelo sudbinu Sloboštine, Kusonja i drugih iz tog dijela Slavonije, a ukupan broj stradalih mještana iznosi 667.

Zamjenik gradonačelnice Pakraca Nikola Ivanović predvodio je delegaciju Grada Pakraca i VSNM-a Pakrac, u čije je ime položen vijenac. U ime organizacije SDSS-a Požeško-slavonske županije vijenac su položili predsjednica Županijskog Aktiva žena Mirsada Popović Damjanović i potpredsjednik GO SDSS-a Lipik Milan Tomašević. Pomenu su prisustvovali brojni srpski aktivisti iz Pakraca i Lipika. Spomen ploče žrtvama u Kukunjevcu su uništene u zadnjem ratu, a SNV ih je obnovio 2012. godine.

Istog dana je u selu Benkovac kod Okučana obilježena godišnjica formiranja Psunjskog partizanskog odreda. Vijenac u ime VSNM Brodsko-posavske županije položili su vijećnici zajedno s predsjednikom Dušanom Nogićem. Obilježavanju su prisustvovali Siniša Martinović, zamjenik načelnika Okučana, vijećnik Milenko Ećimović i drugi aktivisti.

1/1