Novosti

Kronika

Počinje gradnja

Srpski kulturni centar u Rijeci trebao bi biti završen do kraja naredne godine

Large 12

Srpski kulturni centar bit će u susjedstvu Češkog doma

Srpski kulturni centar u Rijeci sve je bliže realizaciji; sve dozvole su riješene i kako kaže Mile Opačić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Gradu Rijeci i vijećnik SDSS-a u Gradskom vijeću Grada Rijeke, radovi bi trebali započeti krajem avgusta ili početkom septembra.

Trebali bi biti završeni do kraja sljedeće, 2023. godine. No, put do Centra nije bio nimalo lak. Ideja da bude izgrađen Srpski kulturni centar datira od početka ovog milenija, a intenzivnije se o njemu razmišljalo od 2010. godine. Ideja je bila da se sve srpske institucije i udruženja smjeste na jednom mjestu koje bi postalo centar zajednice u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Srpski centar je isprva trebao biti smješten u strogom centru grada, ali nije bilo adekvatnog prostora ni objekata koji bi bez problema mogli biti adaptirani, a takvi zahvati u građevinskom smislu bi bili teško izvodivi. Planiralo se nadograđivati zgradu kod sadašnjeg konzulata Republike Srbije. Tu se izgubilo nekoliko godina u traženju rješenja, a prije osam godina pronađena je lokacija u užem centru grada. No tu je prijetila devastacija obližnjeg parka pa su se stanovnici pobunili protiv gradnje, a zajednica u dogovoru sa gradonačelnikom nije htjela ići protiv građana. I u tom je slučaju izgubljeno par godina. Inače, sve je rađeno u dogovoru i koordinaciji sa gradskim vlastima i Srpskim narodnim vijećem.

- Prostor smo tražili dalje i u dogovoru sa Gradom došli smo do lokacije kod Češkog doma. Lokacija je 15 minuta vožnje udaljena od centra, blizu je novi stadion na Rujevici i dobro je prometno povezana pa se do mjesta može doći iz tri pravca. Postoje i dvije stalne autobusne linije pa smo 2019. sa SNV-om kupili 3.500 kvadratnih metara zemljišta za gradnju Srpskog kulturnog centra. Planiramo kupiti još hiljadu kvadratnih metara zemljišta od države. Tu je planirana izgradnja još jednog velikog gradskog naselja - kaže Opačić.

Dodaje da je parcela pripremljena za izgradnju, građevinski i tehnički dio projekta je također gotov. Uskoro se očekuje i zadnji potpis gradonačelnika. Idejni projekt je izradio arhitekt Vladi Bralić. Bilo je planirano 2.400 kvadrata prostora, ali su smanjeni na 1.400. kvadrata neto površine. Centar će sadržavati prostor za studente, dječju školu, vrtić, učionice, službene prostorije, veliku dvoranu sa stotinu sjedećih mjesta za priredbe, kafić, restoran, kuhinju i prostor koji će se iznajmljivati. Predviđen je veći parking i sve će biti hortikulturno uređeno. Centar biti stručno vođen i u tome će priliku dobiti mladi riječki pripadnici zajednice. Sve financira SNV, a investicija je teška oko 16 miliona kuna, a tome treba dodati opremu i namještaj. Opačić kaže da očekuju saradnju sa institucijama Republike Srbije i Republike Srpske, posebno na kulturnom planu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više