Novosti

Kronika

Pod plaštom Harrya Pottera

Učenica na privremenom školovanju u Engleskoj: Pjevanje školske himne, strogo propisana uniforma, ali i znatno drugačiji način učenja i provođenja nastave, obilježja su engleskog koledža koji pohađa Sanja Ranić

Srednjoškolsko školovanje u Velikoj Britaniji drastično se razlikuje od onog u Hrvatskoj, što je za mene u početku bio šok, počinje svoju priču Sanja Ranić izvrsna učenica zagrebačke XVI gimnazije koja na osnovu međunarodne stipendije, ovu školsku godinu pohađa u Harrogate Ladies Collegeu na sjeveru Engleske.

- Pohađam ‘lower six grade’ (niži šesti razred), što u britanskom sistemu školovanja od 13 godina odgovara trećem razredu srednje škole u Hrvatskoj. U ovom i narednom (višem šestom razredu) uče se predmeti koji su zapravo potrebni za fakultet - kaže Sanja koja je izabrala biologiju, kemiju, fiziku i matematiku jer planira upisati medicinu.Njen prvi dan nastave bio je iznenađujuć.

Na pokusima, a onda u zadaći, utvrđujemo znanje i kod pitanja u testu točno znamo o čemu se radi, pa ne trebam učiti koliko u Hrvatskoj – Sanja Ranić

- Prije početka nastave bila sam na orijentacijskom programu u Cambridgeu i u školu sam došla za vrijeme ručka. Kako sam banula, nisam znala kud trebam ići ni što trebam raditi, samo sam čekala da dođe moja kućedomaćica i da mi pokaže što trebam učiniti. U mojoj sobi dočekala me uniforma koja je obavezna na nastavi i to dva broja veća, a ja nisam znala što sve trebam obući. Samo sam čekala da završi taj dan. Ipak, iako je ovo je velika škola u kojoj se teško snaći, nakon dan-dva vidiš da to nije ništa strašno, pa dojam nesigurnosti nastaje - kaže Sanja koja je uspjela zamijeniti uniformu za dva manja broja. Dnevni raspored je strogo propisan i pun rituala.

- U osam ujutro je doručak, u 8.30 se priključujem grupi u kojoj je osam učesnica i koja, kao ostale, ima ‘svog’ profesora koji nas registrira; to je slično satu razredne zajednice. Nakon toga s plaštevima, koji su obavezni, idemo u kapelicu gdje nam se priključuje direktorica. Pjevamo službenu pjesmu škole - priča naša cura u Engleskoj.

U 9.10 počinje prvi školski sat. Svaki sat traje 35 minuta, ali kako imaju blokove od dva ili tri sata, nema pauze. U 10.20 je prva pauza od 20 minuta, ako žele nešto pojesti u menzi, a od 10.40 do 13 sati nastava je bez odmora. Od 13 do 14 sati je ručak i jednom tjedno učenicama je dopušteno otići u grad za vrijeme ručka. Slijede ponovna registracija i ostatak nastave koji završavaju u 16.30, a djevojke koje ne žive u kampusu mogu ići kući, ali i ne moraju. Nakon polusatne čajanke, do 18.30 je vrijeme za učenje i rješavanje zadaće, a onda slijedi večera nakon koje su učenice slobodne, ali onda obično uče.

- Na satovima se radi mnogo pokusa, a u laboratorijske dnevnike moramo upisivati tok i rezultate pokusa. Za zadaću moramo analizirati rezultate - kaže Sanja, dodajući da su djevojke zadužile i debele udžbenike koje ne nose na nastavu već ih koriste kod pisanja zadaća. Na pokusima, a onda u zadaći, navodi Sanja, utvrđujemo znanje i kod pitanja u testu točno znamo o čemu se radi, pa ne trebam učiti koliko u Hrvatskoj.

Svakog petka je polusatno okupljanje svih učenica, dodjeljuju se pohvale i i izvještava što se desilo protekle sedmice.U subotu je nakon kasnijeg doručka učenje do ručka u 12.30, nakon čega su učenice slobodne i mogu ići u grad do 22 sata, dok su nedjeljom potpuno slobodne.

Zbog malih grupa velika je interakcija s profesorima koji propitkuju učenice da li su shvatile gradivo. Postoje i testovi, ali iako za njih dobivaju ocjene koje se unose u sistem, one se ne računaju kad dođu završni ispiti. Na kraju ove školske godine se polaže samo matematika, kao i na kraju završnog razreda, kada se polažu i ostali predmeti. Što se izlazaka tiče, djevojke mogu izlaziti u kafiće, ali ne i u pubove.

- Škola je dosta stroga po tom pitanju. Dvije su djevojke otišle u pub i čak nisu ništa ni popile, ali je odmah izbila frka, pa su zvali njihove roditelje - kaže Sanja. Roditelji se često pitaju za dozvole. Ako cure žele ići u obližnji Leeds, Manchester ili York, roditelji do srijede moraju dostaviti pismenu dozvolu upravnici za izlazak. Ekipa je raznolika.

- Vidi se da su profesori bliži s Britankama, bar je tako bilo u početku zato što ih znaju od ranije. Mi koji smo došli izvana imamo jače radne navike i nekako logičnije razmišljamo - kaže Sanja.

U školi je dosta učenica iz Kine, Kazahstana i Tajlanda, a većina ih uči prirodne predmete. Na Sanjinoj grupi za biologiju samo su tri Britanke, ostale su strankinje.

- Osim mene, s naših prostora su dvije djevojke iz Crne Gore, a jedna ide u moj razred, pa slušamo sve predmete zajedno, i naravno da pričamo na svojim jezicima - kaže Sanja.

U kampusu po četiri učenice imaju svoju sobu, kao i računalnu sobu, kuhinju i veliku sobu za gledanje TV, a škola organizira zabave za završne razrede uz grickalice, i društvene igre.

- Djevojke nisu hladne i uštogljene, ali kad se pojede, popije i odigraju igrice, ide se kući, nema kao kod nas da se dugo ostaje - kaže Sanja.

Osobina britanskog školstva je i mnogo malih raspusta. Jedan je u oktobru, a nakon božićnih koji završavaju 4. januara, sedmica raspusta je već u februaru dok 1. aprila počinju uskršnji praznici koji traju do 23. aprila. Raspust je i u maju, dok nastava završava 10. jula. Sanja će u martu saznati da li može još jednu školsku godinu ostati u Harrogateu, odnosno hoće li joj produžiti stipendiju.

- Ako ne mislim studirati u Velikoj Britaniji, onda mi se ne isplati ići i narednu godinu, jer kad se ovdje završi škola, u Hrvatskoj je gotova matura, što znači da bih morala pauzirati jednu godinu da položim razliku predmeta pa i maturu. Kako sam zadržala status učenice 16. gimnazije, ako se vratim nakon ove školske godine, dat će mi rok za polaganje predmeta koje nisam slušala, najvjerojatnije do kraja prvog polugodišta. Nakon toga ću paralelno pohađati nastavu , učiti za maturu i prijemni - zaključuje Sanja.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više