Novosti

Društvo

Regionalne stipendije

Ministarstvo prosvete Republike Srbije raspisalo je Konkurs za dodeljivanje stipendija u okviru projekta Srbija za Srbe iz regiona. Rok za slanje prijavnih formulara sa pratećom dokumentacijom je 15. mart

Large informator  regionalne stipendije  %c4%87irlica

Predviđeni iznos stipendije je 15.000 dinara (126 eura) mesečno

Ministarstvo prosvete Republike Srbije raspisalo je Konkurs za dodeljivanje stipendija u okviru projekta Srbija za Srbe iz regiona, za školsku 2023/2024. godinu, a za upis na visokoškolske ustanove u Srbiji u školskoj 2024/2025. godini.

Stipendija u okviru Projekta stipendiranja pripadnika srpske nacionalne zajednice iz država u regionu, obuhvata besplatno školovanje na osnovnim akademskim i strukovnim studijama, integrisanim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, master akademskim i strukovnim studijama, specijalističkim akademskim studijama ili doktorskim studijama. Predviđeni iznos stipendije je 15 hiljada dinara mesečno.

Podrazumeva se besplatna usluga smeštaja u ustanovama studentskog standarda stipendistima, koji su se primljeni u ustanovu studentskog standarda na osnovu redovnog konkursa za prijem studenata u takve ustanove, odnosno besplatnu uslugu smeštaja u studentskim domovima, a u skladu s raspoloživim dodatnim kapacitetima ustanova za smeštaj stipendista, odnosno iznos od 12 hiljada dinara stipendistima, kojima zbog ograničenih kapaciteta ne može da se obezbedi smeštaj u ustanovama studentskog standarda.

U to je uključena besplatna usluga ishrane u ustanovama studentskog standarda, obavezno zdravstveno osiguranje za studente do 26 godina starosti, odnosno dobrovoljno zdravstveno osiguranje za one starije od 26 godina. Besplatna je i boravišna viza, priznavanje srednjoškolskih diploma i visokoškolskih diploma.

Pod sintagmom "Srbi iz regiona", a u skladu sa Zakonom o dijaspori i Srbima u regionu, podrazumevaju se pripadnici srpskog naroda koji žive u Republici Sloveniji, Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Republici Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Republici Albaniji i Mađarskoj. Rok za slanje prijavnih formulara sa pratećom dokumentacijom diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije je 15. mart 2024. godine.

Kandidat je dužan da popunjeni prijavni formular dostavi sa skeniranom dokumentacijom na adresu elektronske pošte: srbiizregiona@prosveta.gov.rs, a overene kopije originalne dokumentacije zajedno sa potpisanim prijavnim formularom dostavljaju se Ministarstvu spoljnih poslova putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije u državama u kojima žive.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više