Novosti

Politika

Političari nemaju pravo vrijeđati novinare

Nakon posljednjeg u nizu Bandićevog seksističkog obraćanja novinarki, na noge su se digle nadležne institucije i novinarska struka kojima je dosta omalovažavanja u svrhu skretanja teme razgovora

9wssfodip8t6760qnsifcw54ygl

Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba (foto Marko Prpić/PIXSELL)

Mi, kad kažem mi, mislim na novinarsku struku, ne možemo pristati na tu razinu komunikacije, mi samo želimo raditi svoj posao. Predstavnik javne vlasti pritom nema apsolutno nikakvo pravo omalovažavati i vrijeđati novinarke i novinare tim više, što im je to osim uvrede i alat za izbjegavanje odgovora na novinarska pitanja, rekla je za Novosti Danka Derifaj, novinarka i potpredsjednica Hrvatskog novinarskog društva, koje je sa Sindikatom novinara Hrvatske, odlučilo pokrenuti kampanju pod nazivom 'Samo odgovorite na pitanje'.

Povod kampanji je još jedna seksistička i uvredljiva izjava zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koju je uputio novinarki N1 televizije Mateji Dominiković 27. kolovoza tijekom obilaska obnovljene atletske staze na Mladosti. Na pitanje o aktualnim zagrebačkim temama Bandić joj je pred kamerama odgovorio: 'Opet vi! Vi opet. Vi pilate. Da vi znate kako vi mene rajcate. Kako vi mene veselite, kako vi mene zabavljate. To je strašno'.

Po tko zna koji put, suočen s neugodnim pitanja, gradonačelnik Zagreba se obrušio se na novinarsku struku i to nedopustivim seksističkim komentarom. Ovo nije prvi put da Bandić mizoginim rječnikom nastoji skrenuti razgovor s nezgodnih tema, kao što nije ni prvi političar koji se tako ponio. No, ovog puta javnost i nadležne institucije odlučile su reagirati i reći da je dosta. Tako je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba održalo telefonsku sjednicu te izglasalo zaključak o seksističkoj izjavi gradonačelnika, zatraživši od njega da se ispriča novinarki za neprimjereno ponašanje i da ubuduće ne koristi omalovažavajuće izjave.

'Njegov ležeran način komuniciranja u javnosti ne može biti opravdanje za seksizam i uvredljivo ponašanje prema ženama, novinarkama koje rade svoj novinarski posao, bez obzira na to što pitanja ponekad mogu biti provokativna', stoji u zaključku ovog Povjerenstva.

Spolno uznemiravanje

Priopćenje u kojem se osuđuje Bandićevo ponašanje stiglo je i iz Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

'Već sam nekoliko puta javno ukazivala na to da opuštenost u obraćanju javnosti kroz medije ne može biti opravdanje za seksizam i uvredljivo i omalovažavajuće obraćanje prema ženama. Svjedočili smo brojnim primjerima seksističkog obraćanja gradonačelnika upućenog novinarkama ili izjava koje su bile uvredljive ili omalovažavajuće prema svim ženama temeljem spola, a što nije u skladu s odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova. Naime, tijekom tiskovnih konferencija ili prigodom davanja izjava za medije gradonačelnik predstavlja instituciju grada, dok novinarke obavljaju svoj posao, dakle nalaze se na radnom mjestu. U takvoj situaciji i međusobnom odnosu gradonačelnika i novinarke, svaka seksualna aluzija poput aluzije da ga novinarka 'rajca' ili vrijeđanje temeljem spola je oblik spolnog uznemiravanja koje je regulirano Zakonom o ravnopravnosti spolova', napisala je pravobraniteljica Višnja Ljubičić te upozorila kako je gradonačelnik kao javna osoba ‘dužan voditi računa da svojim djelovanjem, ponašanjem i izjavama uspostavlja standarde ponašanja i komunikacije te daje primjer drugima’.

S druge strane, premijer Andrej Plenković bio je nešto blaži u svom komentaru i donekle relativizirao Bandićevo ponašanje. Premijer je, naime, novinarima u Varaždinu na pitanje misli li da je primjereno da visokopozicionirani političari s novinarkama razgovaraju seksistički odgovorio:

'Moram priznati da je baš vaš kolega s televizije izmontirao prilog iz Osijeka koji je gotovo aludirao da sam ja tako nešto napravio. Došao sam na kavu s Gradskim odborom, tamo je bilo 50-60 muškaraca, gdje sam ironično kazao da ima puno žena. Bila je, naime, samo jedna. A vaš kolega je smiksao prilog u kojemu se prikazuje kako ja šetam gradom i gledam Osječanke. Dakle, imate i drugu stranu, ali naravno da nije u redu seksistički se obraćati. Ja sam pogriješio jednom i ispričao se, moramo voditi računa o razini komunikacije.'

Premijerova, ne u potpunosti nedvosmislena osuda, samo je dio političke kulture koja vlada među našim političarima.

- Uloga političara i javnih osoba bi trebala biti da itekako paze da im se ne može dogoditi situacija da novinarki kažu ‘Slatki ste’ umjesto da odgovore na pitanje, kao što je to učinio premijer pa se ispričao. I tu nema prostora za ‘ali’, osuda mora biti jasna i nedvosmislena jer bi u suprotnom to značilo da je opravdano da netko tu i tamo nešto dobaci ili spusti nekom od kolega ili kolegica. No s obzirom na to da je to postala učestala praksa, a vrhunac je Bandićeva jučerašnja izjava da mu ne pada na pamet da se ispriča kolegici Dominiković, sve to skupa znači da je zabrinjavajuća razina svijesti o tome što je prihvatljivo u javnoj komunikaciji i ophođenju prema novinarima - tvrdi Derifaj.

Oštra osuda iz HND-a

I Hrvatsko novinarsko društvo uputilo je najoštriju osudu 'posljednjeg seksističkog napada zagrebačkog gradonačelnika’'i pozvalo kolege novinare i novinarke te urednike i urednice 'da ubuduće bojkotiraju gradonačelnikove javne nastupe'. A od Bandića su zatražili gradonačelnikovu ispriku.

'Ponavljamo da Bandiću ovo nije prvi sramotni ispad prema novinarima, a posebno smo zabrinuti što su njegova meta najčešće novinarke. Također, ovakvim omalovažavajućim izjavama gradonačelnik Bandić očito nije želio poniziti samo konkretnu kolegicu, nego novinare uopće. Još jednom podsjećamo kako je pravo svakog novinara i novinarke da postavljaju pitanja i inzistiraju na odgovorima, a da je obaveza dužnosnika na njih odgovoriti', stoji u priopćenju HND-a koje je zajedno

‘'Naš je posao postavljati pitanja, a predstavnika vlasti da na njih odgovaraju bez da nas vrijeđaju i ponižavaju. Kolegice i kolege, obranimo dignitet naše struke noseći na reverima bedž s jednostavnim zahtjevom - samo nam odgovorite na pitanje. Uskoro ćemo ih podijeliti svima kojima je stalo da se novinarstvo tretira onako kako zaslužuje', smatraju u HND-u.

Danka Derifaj tako naglašava kako ovaj posljednji Bandićev seksistički istup nije nešto neuobičajeno u komunikaciji javnih dužnosnika prema novinarima i novinarkama, već je 'kap koja je prelila čašu'.

- Do sada smo navikli da je općenito našim političarima alat izbjegavanja davanja odgovora na novinarska pitanja vrijeđanje i ponižavanje, što je neprihvatljivo. Tu se ne radi samo o ponižavanju novinarki, odnosno o seksizmu, već općenito načinu da se vrijeđanjem skrene razgovor s teme koja je za njih nezgodna. Mi smo tu da postavljamo pitanja i to je srž našeg posla. A političari su tu da na naša pitanja odgovaraju. I na tome ćemo inzistirati - rekla je Derifaj za Novosti.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više