Novosti

Društvo

Poljakinje ponovno na ulicama

Poljske aktivistkinje prosvjedovale su jučer diljem zemlje protiv plana vlade da sve trudnoće budu evidentirane u nacionalnoj bazi podataka, uoči rasprave parlamenta o novom zakonskom prijedlogu za dodatno ograničavanje prava na pobačaj

Large rsz poljska protesti

(foto Ogólnopolski Strajk Kobiet, Facebook)

Prosvjednice su prekrile ulice crvenom bojom, a prosvjede u raznim gradovima organizirao je pokret Ženski štrajk (Strajk Kobiet). Time je započela njihova akcija 'Ne traži moju krv, Poljska', a tijekom ovog tjedna najavljeni su brojni novi prosvjedi.

Aktivistkinje su izrazile strah da bi trenutna vlada mogla bazu podataka o trudnoćama pretvoriti u alat za kazneni progon žena. Ministar zdravstva Adam Niedzielski demantirao je takve tvrdnje, poručivši da ne postoji registar trudnoća, već se samo rutinski prelazi s papirnatih na digitalne datoteke.

Podsjetimo, početkom studenog deseci tisuća ljudi prosvjedovali su diljem Poljske zbog smrti tridesetogodišnje žene koja je umrla zato što su liječnici odlučili riskirati njen život u ime zaštite fetusa, o čemu su Novosti već pisale. Liječnici su u međuvremenu smijenjeni i provodi se istraga, ali aktivistkinje upozoravaju da strah među ženama koje se bore za pravo na pobačaj opravdano ne jenjava.

Poljska već ima jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u Europi. Iz Strajk Kobieta ističu kako su trenutni prijedlozi zakona završni korak represivnog sustava koji ima za cilj oduzimanje svih reproduktivnih prava ženama koje žive u Poljskoj. "To je također dio križarskog rata protiv ljudskih prava usmjerenog na žene i sve manjine u Poljskoj, uključujući LGBT+ prava", objašnjavaju.

Rasprava parlamenta o prijedlogu za potpunu zabranu pobačaja zakazana je za danas, 1. prosinca. Prijedlog je sastavila i uputila građanska inicijativa Stop pobačaju, a prema njemu bi pobačaj trebao biti potpuno zabranjen, čak i u slučaju trenutne tri iznimke (silovanje, incest i ugroženost zdravlja i života trudnice), a embriji zakonski definirani kao djeca. Prijedlog također klasificira pobačaj kao ubojstvo i predviđa kazne od pet do 25 godina zatvora za prekid trudnoće.

Jedino što je poljski ministar zdravstva otvoreno komentirao oko ovog prijedloga zakona jest potencijalno kažnjavanje liječnika. "Svakako sam protiv toga da se uvode takve sankcije protiv liječnika, poput doživotnog zatvora", rekao je Niedzielski.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više