Novosti

Društvo

Poljska amenovala protjerivanje migranata

Poljski parlament donio je zakon kojim se omogućuje protjerivanje migranata s granice. U međuvremenu je još jedan migrant pronađen mrtav u blizini granice s Bjelorusijom, što je sedma u nizu migrantska smrt na tom području u posljednje vrijeme. Poljska najavljuje i gradnju zida Bjelorusiji vrijednog 353 milijuna eura

Large rsz migrant wikimedia

(foto Wikimedia Commons)

U amandmanu koji je poljski parlament usvojio u četvrtak 14. listopada navodi se da će stranci koji budu zaustavljeni nakon što su ilegalno prešli poljsku granicu morati napustiti zemlju. Također, privremeno će im biti zabranjen ulazak u Poljsku u razdoblju od "šest mjeseci do tri godine". Na naredbu o napuštanju zemlje može se uložiti žalba zapovjedniku Granične straže, ali to neće dovesti do obustavljanja deportacije.

Poljske vlasti također će imati pravo "ostaviti nepregledan" zahtjev za azil koji je podnio stranac koji je zaustavljen odmah nakon što je "ilegalno ušao u zemlju". Izuzetak će postojati jedino za one koji su stigli direktno u Poljsku (bez zaustavljanja u drugim zemljama), i to iz zemlje u kojoj su im "život i sloboda ugroženi", iako ostaje nejasno kako će se donositi odluke o ovom kriteriju. 

Organizacije za zaštitu ljudskih prava upozoravaju kako ovim odredbama Poljska krši svoje obveze prema međunarodnom pravu, jer se svim ljudima treba omogućiti da slobodno zatraže azil i budu zaštićeni od protjerivanja i progona.

Kako bi zakon službeno stupio na snagu, odluku parlamenta sada mora potpisati predsjednik Andrzej Duda. S obzirom na to da je Duda krajem rujna pozvao na produženje izvanrednog stanja na granici, očekuje se njegova podrška novom zakonu. Poljski parlament također je odobrio plan izgradnje zida na granici s Bjelorusijom, za koji se previđa da će koštati nešto više od 353 milijuna eura.

U međuvremenu je poljska policija izvijestila da je još jedan migrant pronađen mrtav na granici s Bjelorusijom. Tijelo, za koje se vjeruje da je tijelo 24-godišnjaka iz Sirije, pronađeno je u na polju u blizini sela Klimowka. Pretpostavlja se da je muškarac ušao u Poljsku iz Bjelorusije jer je nosio vizu koju je Bjelorusija izdala sredinom rujna, rekla je glasnogovornica policije poljskom dnevniku Gazeta Wyborcza.

Time se broj migranata koji su posljednjih mjeseci umrli uz granicu Poljske s Bjelorusijom povećao na sedam. Uzrok smrti ostao je nepoznat u većini slučajeva.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više