Novosti

Kronika

Pomen herojima

Komemoracija u opštini Magadenovac: U Kućancima je održan parastos za žrtve nacističkog terora i stradale partizane 51. vojvođanske divizije

5ku0afvyrxs84oqaulu78h3clcm

Parastos su služili sveštenici Dragan Gaćeša i Jovan Šaula

U organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine opštine Magadenovac u subotu, 15. avgusta, u Kućancima su položeni venci i održan parastos za nevine žrtve nacističkog terora ubijene u avgustu 1942 i 1944. godine te za stradale partizane 51. vojvođanske divizije, koji su sahranjeni u tom mestu.

Parastos u hramu Sv. Petra i Pavla predvodili su sveštenici SPC-a Dragan Gaćeša i Jovan Šaula. Vence na spomenik žrtvama fašizma i palim borcima na Sremskom frontu iz sela su u ime VSNM-a opštine Magadenovac i VSNM-a Osječko-baranjske županije položile delegacije na čijem su čelu bili Gojko Ćosić i Dejan Jeličić.

Iako su Kućanci malo selo, tokom Drugog svetskog rata u Narodnooslobodilačkoj borbi učestvovalo je oko 450 meštana od čega je poginulo njih 129. Iz Kućanaca su na Papuk pošli prvi partizani i osnovali prvi Narodnooslobodilački odbor na području kotara Donji Miholjac. Dana 12. avgusta 1944. u Šljivoševcima je streljano devet srpskih civila iz Kućanaca kao znak odmazde za jednog ubijenog nemačkog vojnika. Kućance su 18. aprila 1945. godine oslobodili borci 51. vojvođanske divizije jugoslovenske narodne armije.

To selo se prvi put spominje 1680. godine, a osnovali su ga Srbi iz severnog Podrinja bežeći pred Osmanlijama. U Eparhiji pakračko-slavonskoj, koja je za pravoslavce sveta regija, Kućanci su posebno važno mesto jer je u njemu rođen srpski patrijarh Pavle. Zbog velikog značaja u tom selu je polovinom novembra prošle godine obeležen jubilej 800. godina autokefalnosti SPC-a.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više