Novosti

Kronika

Прaзник у Kућaнцимa

Прaзник Усeкoвaњa глaвe Свeтoг Joвaнa Kрститeљa oбeлeжeн у слaвoнскoм сeлу, рoднoм мeсту српскoг пaтриjaрхa Пaвлa

Kbqpmw0j0xru5gye97djsfmdx3u

Jedan od najznačajnijih praznika za Kućance (foto Dejan Jeličić)

U mestu Kućanci, rodnom mestu srpskog patrijarha Pavla, 11. septembra, u organizaciji Episkopije Pakračko-slavonske, obeležen je praznik Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja, u narodu poznatiji kao jesenji Sveti Jovan ili Jovan Glavosek. Srpska pravoslavna crkva slavi Usekovanije glave Svetog Jovana Krstitelja kao uspomenu na dan smrti svetitelja koji se kao savremenik Isusa Hrista i njegov krstitelj smatra poslednjim prorokom Starog i prvim prorokom Novog zaveta. Smrt svetog Jovana dogodila se pred Pashu, a praznovanje 11. septembra ustanovljeno je zbog toga što je tog dana osvećena crkva koju su na njegovom grobu u Sevastiji podigli car Konstantin i carica Jelena.

Svetu Arhijerejsku Liturgiju u obnovljenom hramu Svetih apostola Petra i Pavla služili su episkop pakračko-slavonski Jovan te episkop dioklejski Metodije (sekretar mitropolita Amfilohija) uz mnogobrojno sveštenstvo slavonske eparhije. Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja spada u jedan od najznačajnijih pravoslavnih praznika na kojem se okupljaju vernici na molitvi, a osim njega jednako tako značajni praznici su i 13. juli, na Pavlovdan, kada je ovdašnja hramovna slava, spomenuto Usekovanje, 11. septembra, kada je rođen i patrijarh Pavle, i 15. novembar, dan njegovog upokojenja.

Episkopija Pakračko-slavonska jedna je od najaktivnijih, a od kada je na čelu eparhije vladika Jovan stvari su krenule nabolje pa se eparhija obnavlja kako fizički tako i duhovno. Mnogi hramovi su dobili obnovljen lik, a prvenstvo eparhije su Episkopski dvor u Pakracu, Saborni hram Svete Trojice, manastir Jasenovac i Kućanci, rodno imanje patrijarha Pavla, i hram Svetih apostola Petra i Pavla, gde je kršten.

Episkopija Pakračko-slavonska zbog svega navedenog postala je sveta regija za pravoslavce, a Kućanci posebno važno mesto. Zbog tog značaja Kućanaca u ovom će mestu 15. i 16. novembra ove godine biti obeležen jubilej 800. godina autokefalnosti SPC-a i posvećenje hrama. Prema najavama u toj će prigodi Kućance posetiti srpski patrijarh Irinej te mitropoliti jerusalimski i atinski.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više