>

novosti logo

Društvo Društvo
Piše Goran Gazdek

Ponos Virovitice

I prije mrzilačke ‘čestitke’ za pravoslavni Božić, Ivan Đakić se u svom kraju proslavio ispadima prema lokalnim novinarima

Fotografija ustaše s odrubljenom glavom četnika, koju je uz poruku ‘Svim ‘prijateljima’ srbićima sretan Božić’ na svom Facebook profilu objavio Ivan Đakić (22), sin saborskog zastupnika i predsjednika Hvidre Josipa Đakića, zgrozila je javnost. Istog dana Forum mladih SDP-a na svom je Twitteru objavio screenshot ‘čestitke’ i poziv nadležnim institucijama da reagiraju na govor mržnje nakon čega se vijest o jezivoj poruci proširila medijima. HDZ se ogradio i pokrenuo postupak protiv svog člana, a dan kasnije, na izvanrednoj konferenciji za novinare Kluba zastupnika SDSS-a, Boris Milošević ocijenio je kako Đakiću nije bio cilj samo uvrijediti i poniziti srpsku zajednicu, već gnjusnom porukom poticati na nasilje i mržnju. Milorad Pupovac ustanovio je da je veličanje zločinačkog režima i vrijeđanje žrtava genocida kažnjivo po Kaznenom zakonu.

- Prvi put ću javno reći da više nemam povjerenja da će nadležne institucije napraviti ono za što ih zakon obvezuje. Do sada se to nažalost nije događalo. Nisam ohrabren s obzirom na stanje u pravosuđu da će se to dogoditi i ovaj put. Previše je tolerancije i naviknutosti na ovakve stvari - istaknuo je Pupovac.

No ovoga puta institucije su reagirale: gotovo u isto vrijeme dok je trajala presica, Đakić je temeljem naloga Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru priveden u zgradu PU Virovitičko-podravske na kriminalističko istraživanje. To je, vrlo vjerojatno, više posljedica niza Đakićevih ozbiljnih kaznenih prijestupa proteklih mjeseci te medijskog zanimanja, nego revnosti pravosuđa u kojem su nakon ulaska Hrvatske u EU kriteriji vladavine prava sniženi, a objektivnost smanjena.

Đakić mlađi je, naime, prijetio smrću novinaru Ivanu Žadi jer je na portalu Virovitica.net kritički propitivao javno djelovanje njegova oca, a kada je svjedokinja, novinarka Iva Anzulović, to prijavila pokušao ju je pregaziti na pješačkom prijelazu u središtu Virovitice, što je također prijavljeno. Dva mjeseca nakon verbalnog okršaja za Žadom, Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv Đakića zbog prijetnji novinaru za što bi mogao biti osuđen kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Nasrtaj na novinarku je u fazi istrage. Josip Đakić je osudio gnjusan čin svoga sina nakon što je ovaj s profila skinuo božićnu ‘čestitku’, ispričao se i ispisao iz HDZ-a.

Inače, Josip Đakić je na predizbornom skupu 2011. godine rekao: ‘Ranko, Rajko, Zoki, Veljko, Rade… mislio sam da sastavljaju srpsku vladu, a ne hrvatsku.’ Tadašnji pučki pravobranitelj Jurica Malčić tu je izjavu skandaloznom jer izravno potiče na diskriminaciju, što je zabranjeno Zakonom o suzbijanju diskriminacije i ocijenio primjerom izražavanja netrpeljivosti prema pripadnicima srpske nacionalne manjine.

1/1