Novosti

Kronika

Ponovo oštećen spomenik žrtvama fašizma u Varaždinu

Nepoznati vandali drugi put su nacističkim grafitima oštetili skulpturu Zlatka Kopljara posvećenu žrtvama fašizma i izrađenu od cigli koje su napravili logoraši iz Jasenovca, čiju je izradu financirao SNV, a koja je u Varaždinu postavljena prije dvije godine

Large spomenik 1 1

Policija je sporne grafite prekrila crnim najlonom (foto Ivan Agnezović/Regionalni tjednik)

U noći s petka na subotu još nepoznati počinitelji na šetalištu Vatroslava Jagića, nasuprot varaždinske sinagoge, oštetili su skulpturu "K19" autora Zlatka Kopljara, piše portal varaždinskog Regionalnog tjednika. Riječ je o instalaciji izrađenoj od cigli koje su izradili zarobljenici logora Jasenovac posvećenoj žrtvama fašizma u Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine.

Regionalni piše da je dio oštećene skulpture omotan crnim najlonom, a iz PU varaždinske su im potvrdili da je došlo do oštećenja spomenika te da nastavljaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog djela.

Kako neslužbeno doznaje Regionalni, netko je ponovo vandalizirao spomenik iscrtavši nacističko znakovlje, baš kao i 2020. godine kada su vandali na jednoj plohi zida iscrtali kukasti križ, a na drugoj ustaško "U". Oskrnavljana skulptura postavljena je tek nekoliko dana prije ovog huliganskog ispada. U priopćenju je policija tada navela da su obavili očevid na mjestu događaja te da nastavljaju rad na utvrđivanju svih okolnosti ovog kaznenog djela i pronalasku počinitelja.

Oštećeni spomenik u Varaždinu (Foto: Ivan Agnezović/Regionalni tjednik)

Zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica osudila je 2020. incident i najavila podizanje kaznene prijave. "Pozivam onoga ili onu koji je odgovoran ili odgovorna za uništavanje nove Kopljarove skulpture pod nazivom K19 u parku, preko puta Sinagoge, da se izjasni što ga ili nju zapravo muči. Zasigurno ne može biti mržnja prema umjetnosti, Židovima, Romima, Srbima. Zasigurno ne može biti omalovažavanje Jasenovca ili bilo kojeg drugog logora. Glupost se ne može liječiti, ali ovaj čin, baš poput trganja ploče s prostora Vijeća srpske nacionalne manjine nije glupost. Ili je manjak samopouzdanja pa je ovo kompenzacija ili je patološka mržnja. Da, bilo je stradanja, da naša prošlost je komplicirana. Da, možete si misliti što god hoćete, ali ne možete svojim mišljenjem uništavati i omalovažavati", poručila je Malenica.

Isto je učinila je i Javna ustanova Spomen područje Jasenovac navodeći da se na taj način u javnom prostoru vrijeđa sjećanje na žrtve, a potomcima žrtava prijeti se novim progonima i zločinima. "Iscrtavanjem simbola mržnje nepoznati počinitelj(i) oskrvnuo je sjećanje na žrtve jer upravo pod tim simbolima za vrijeme Drugog svjetskog rata brojni muškarci, žene i djeca deportirani su u logore smrti na području tadašnje Nezavisne Države Hrvatske te širom okupirane Europe. Sjećanje na žrtve holokausta civilizacijska je obaveza, kao i stvaranje društva u kojem će bilo kakvi oblici širenja govora mržnje biti neprihvatljivi", navodi se u priopćenju JUSP Jasenovac.

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević rekao je prilikom otvorenja da je iznimno važno okupljati se i govoriti na ovakvim mjestima, ne kako bi se stvarale podjele u društvu, već kako bi se sačuvala istina i spriječilo novo zlo. "Protiv ovakvog zla je ustala antifašistička Hrvatska. Današnja moderna Republika Hrvatska temelji se na vrijednostima antifašizma. Zato je važno da podržimo ovakve spomenike i projekte. Važno je da zajedno pošaljemo poruku da su diskriminacija, mučenje te ubijanje drugih i drugačijih nedopustivi", rekao je Milošević i zahvalio umjetniku na inspiraciji za vrijednu instalaciju, kao i Varaždinu na njenom postavljanju.

Srpsko narodno vijeće je 2014. godine, u okviru programa memorijalnih intervencija, u potpunosti produciralo skulpturu "K19", koji je pitanje artefakta mjesta zločina koncentracijskog logora Jasenovac vratio u središte umjetničke pažnje, objasnila je prilikom postavljanja Aneta Vladimirov iz SNV-a. "Autor je od cigle, proizvedene u zatočeništvu tokom zlostavljanja i umorstava, složio pet skulptura. Slučajni prolaznici su na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu imali priliku diskretno komemorirati kiticama cvijeća i porukama na kojima su često stajala imena njihovih bližnjih, pobijenih u Jasenovcu", podsjetila je Vladimirov, uz čestitke Varaždinu na odluci da ovo djelo učini stalnim memorijalnim spomenikom koji je autor donirao gradu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više