Novosti

Politika

Auf Viderzen, HDZ!

Na prijevremenim lokalnim izborima u Varaždinu, Čabru, Kaliju i Kukljici stranka koja vlada državom redom je doživjela poraze. I dok HDZ-ovci to prešućuju ili smišljaju izlike, istaknuta lica opozicije za Novosti analiziraju ove male pobjede

Large p1neven bosilj   vjeran zganec rogulja   pixsell

Neven Bosilj, nositelj pobjedničke liste u Varaždinu (foto Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL)

Prijevremeni lokalni izbori za gradska vijeća Varaždina i Čabra te za općinska vijeća Kalija i Kukljice, dva mjesta na otoku Ugljanu, doveli su do poraza HDZ-a. Gubitnici ovih, u javnosti gotovo nevidljivih izbora, izgovore su pronašli u niskoj izlaznosti, umanjujući važnost prijevremenog političkog ispita izazvanog neprihvaćanjem prijedloga lokalnih proračuna. U Varaždinu, premoćna pobjeda SDP-ove liste predvođene gradonačelnikom Nevenom Bosiljem može dati krila stranci koja je poljuljana na državnoj razini, dok poraz HDZ-a u dvjema općinama Zadarske županije, njihove jake izborne baze, može aktivirati alarm za vladajuću političku struju. I dok su HDZ-ovci uglavnom prešutjeli svoj pad, varaždinski gradonačelnik Bosilj poručio je da su građani raskrstili s prošlošću i okrenuli se budućnosti.

- Grad će napokon dobiti proračun i hvala građanima što su nam dali šansu da možemo raditi u miru. Crnilo i blaćenje se ne isplate. Varaždin je bio mala bara s hrpom krokodila na državnoj razini, Čačićem, Čehokom i Habijanom, a građani su sad odlučili baru pretvoriti u jezero i maknuti krokodile - izjavio je Bosilj.

Njegov kolega iz stranačkih redova, saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić, za Novosti kaže da su birači kaznili one koji su zazivali prijevremene izbore.

Siniša Hajdaš Dončić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Siniša Hajdaš Dončić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

- Svi koji su izazvali prijevremene izbore, izgubili su, a to je u većini slučajeva bio HDZ. Vidi se povratak povjerenja u etablirane političke stranke kao što je SDP. Naša pobjeda u Varaždinu svakako je rezultat dobrog terenskog rada stranke i našeg gradonačelnika. Ne želimo biti euforični jer se lokalni i regionalni izbori razlikuju od nacionalnih, ali raduje nas zapaženi trend porasta broja naših glasača. Pokazalo se da HDZ nema baš kontrolu kako se misli u nekim županijama koje su dosad bile izričito HDZ-ovske. Izgubili su čak i u Zadarskoj županiji, u općinama gdje je HDZ također pokušao rušiti načelnike - rekao je Hajdaš Dončić i dodao da HDZ-ovom gubitku nije presudila korupcija nego prije svega premijerova bahatost.

- Građani ne vole bahate upravitelje, vole biti uključeni u procese i razmišljaju da, ako su dali povjerenje određenoj osobi na lokalnoj razini, onda treba pustiti da ta osoba završi mandat. Upravo onako kako je i sam Plenković odbijao pomisao na prijevremene parlamentarne izbore. Korupcija HDZ-ovom biračkom tijelu ne smeta, ali ljudima smeta bahatluk - komentira Hajdaš Dončić sve učestaliji tip političkog obraćanja premijera.

Jedna od posljednjih izjava te vrste, neposredno pred prijevremene izbore, bio je premijerov odgovor na saborskom aktualnom satu Daliji Orešković, kojoj je poručio da slobodno napusti Hrvatsku: "Vama, ako se toliko sviđa u Njemačkoj, sretan put! Auf Viderzen!"

Sama Orešković, saborska zastupnica koja broji najveći broj okršaja s HDZ-om, smatra da procesi demontaže vlasti traju već neko vrijeme i kaže da pobjede novih opcija u Zagrebu, dva puta u Splitu i sada u Varaždinu doživljava kao vjesnike nekog novog proljeća.

Dalija Orešković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Dalija Orešković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

- Vrijeme je za auf Viderzen HDZ-u! Nemam ništa protiv toga da svoju bahatost i aroganciju premijer usmjeri prema meni, imam mu čime uzvratiti. S riječima koje mi je uzrujani premijer uputio na posljednjem aktualcu građani se djelomično mogu poistovjetiti. HDZ-ovci su već potjerali iz države sve koji se nisu slagali s njima. Lokalne okolnosti koje su dovele do prijevremenih izbora, a potom i do poraza HDZ-a na njima, djelomično su različite u različitim sredinama, no HDZ je isti u svima njima. Isti onaj HDZ koji je pravomoćno osuđen za koruptivno kazneno djelo, isti onaj HDZ čiji ministri grcaju u korupcijskim aferama, isti HDZ koji vlast i saborsku većinu održava putem žetona i žetončića, isti onaj HDZ koji je državu opustošio za sebe, a građane prepustio na milost i nemilost predatora - govori Orešković, navodeći da EU integracije kojima se Plenković hvali nisu samo uspjeh HDZ-a.

- Prvu samostalnu i neovisnu državu oteo nam je HDZ, potom ju je 30 godina eksploatirao i izrabljivao za svoje potrebe. Vrijeme je da je vratimo građanima kojima i pripada, i da je potom izgradimo na novim, demokratskim, a ne jednopartijskim temeljima. Ne zazivam jedan blok koji će HDZ-u stati nasuprot jer je postojeća oporba raznorodna, kao što je raznorodno i društvo iz kojeg ona izvire. Dva dosadašnja mandata SDP-ove vlasti nisu dovela do većih promjena u samom sustavu. Brojne reformske procese SDP-ova vlast nije ni započela, pa je Hrvatska ostala institucionalno nedovršena država. Stoga smatram da nam treba drugačija krvna slika budućeg saziva Hrvatskog sabora u kojem će postojati prava politička volja za krupne promjene. Vjerujem u rast nekih novih snaga koje će na sasvim drugačiji način poimati državu i njezine političke procese - ističe Orešković.

Davor Nađi (Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL)

Davor Nađi (Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL)

Predsjednik stranke Fokus Davor Nađi ističe da prijevremeni izbori, iako predstavljaju mali uzorak, a HDZ nacionalno ima solidan rejting, pokazuju da ta stranka nije nepobjediva.

- Građani su dokazali da su spremni nagraditi dobre rezultate načelnika i gradonačelnika na lokalnim izborima i da ne vole kad ih HDZ ruši. HDZ-ova šutnja indikativna je i pokazuje koliko ih boli najnoviji poraz. Plenković pokušava umanjiti važnost tih izbora govoreći da to nisu bili izbori za načelnike i gradonačelnike. Ako su najvažniji rezultati za izvršnu vlast, zašto HDZ nije u nekoliko županija imao svoje kandidate za župane, nego su podržavali nezavisne kandidate, a imali su liste za te županijske skupštine? U Varaždinu je poraz veći jer su izgubili iako im je nositelj liste bio saborski zastupnik i lice HDZ-a Damir Habijan koji je kontinuirano u nacionalnim medijima - navodi Nađi, predsjednik stranke koja pregovara sa šibensko-kninskim županom Markom Jelićem koji je, kao nezavisni kandidat, na posljednjim lokalnim izborima osvojio i tu, do tada čvrstu HDZ-ovu tvrđavu.

- Ne vidim zašto se dio tog obrasca uspjeha ne bi preslikao i na parlamentarne izbore. Zanimljivo je da je HDZ izgubio prijevremene izbore u dvjema općinama u Zadarskoj županiji, svojoj jakoj izbornoj bazi. Sve više se vide pukotine u HDZ-ovoj poziciji i u njihovim politikama i mislim da je promjena vlasti nužna zbog političke higijene, odnosno da jedna te ista politička opcija ne opstaje predugo na vlasti kako ne bi došlo do kreativnog zasićenja, ali i do stvaranja korupcijskih obrazaca i apsolutne kontrole nad državom. Građane iritira i Plenkovićeva arogancija koja već izlazi iz okvira pristojne političke komunikacije. Premijer je počeo pretjerivati, gubiti kompas. Vjerojatno su ga godine na vlasti odlijepile od stvarnosti, građani to vide i vjerujem da će to na izborima kažnjavati - zaključuje Nađi.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više