Novosti

Društvo

Сjeћaњe нa стрaдaлe

Oбиљeжили смo 80 гoдинa oд oдвoђeњa Жидoвa из Лудбрeгa у лoгoрe, рeкao je Mиливoj Дрeтaр, прeдсjeдник aнтифaшистичкoг удружeњa Вaрaждинскe жупaниje нa кoмeмoрaциjи нa лудбрeшкoм грaдскoм грoбљу

Large informator  sje%c4%87anje   %c4%87irilica

Okupljanje na groblju

Na ludbreškom gradskom groblju održana je komemoracija za Jevreje stradale u holokaustu za vrijeme Drugog svjetskog rata. U ovoj tužnoj obljetnici u organizaciji Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije (ZUABA), učestvovali su predstavnici Grada Ludbrega, jevrejske vjerske zajednice i zagrebačke opštine te drugi građani.

Položeni su vijenci, a prigodnu molitvu održao je glavni rabin Luciano Moše Prelević. Govorili su dr. Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije jevrejskih opština Hrvatske te predsjednik antifašističkog udruženja Varaždinske županije Milivoj Dretar. U komemoraciji su učestvovale članice Sekcije žena pri Jevrejskoj opštini Zagreb.

- Danas smo obilježili 80 godina od odvođenja zadnjih Židova iz Ludbrega. Prije rata, u gradu se nalazila najmanja židovska zajednica u Hrvatskoj, 74 duša. U nekoliko navrata Židovi su odvedeni u logore iz kojih se većina nikad nije vratila - rekao je Milivoj Dretar.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više