Novosti

Svijet

Neizvjesnost unatoč sporazumu

Izgleda da nitko nema ideju kako doći do trajnog rješenja. Visoki izraelski dužnosnici poput ministrice obavještajnog rada Gile Gamliel i dalje otvoreno zagovaraju iseljavanje Palestinaca iz Gaze, dakle masovno etničko čišćenje

Large internacionala  jerko

Masovna grobnica u Khan Younisu (foto MOHAMMED SALEM/REUTERS )

Izrael i Hamas postigli su sporazum o primirju i oslobađanju dijela taoca. Dogovor koji je sklopljen uz posredovanje Katara i Egipta predviđa, prema izvještajima, oslobađanje pedesetero otetih izraelskih žena i djece u zamjenu za četverodnevni prekid borbi, ulazak velikog broja konvoja s humanitarnom pomoći u Gazu, kao i oslobađanje 150 palestinskih žena i djece iz izraelskih zatvora. Iz ureda izraelskog premijera rečeno je kako će svakih narednih deset oslobođenih taoca značiti dodatni dan bez borbi. Iako će Benjamin Netanjahu tim potezom zasigurno ublažiti bijes obitelji otetih talaca i ostalih Izraelaca koji su njihovo oslobađanje vidjeli kao prioritet, istovremeno politički gubi.

Premijer i ostali tvrdolinijaši u vladi bezbroj su puta ponovili da su protiv primirja sve do uništenja Hamasa, pa će nacionalistički orijentiran dio stanovništva to nužno vidjeti kao slabost. Ekstremno desne stranke u njegovoj koaliciji protivile su se sporazumu i zalagale za intenziviranje napada na Gazu. Ukratko, Netanjahu će doći pod pojačani pritisak oba dijela političkog spektra. S druge strane, Hamas i njegov vođa u Gazi Jahija Sinvar proširili su propagandnu i postigli važnu političku pobjedu. Do jučer su bili teroristi s kojima je bilo nezamislivo pregovarati, nego ih je trebalo jednostavno poubijati. Sada se s njima sklapaju sporazumi u kojima sudjeluju i Sjedinjene Države.

Naime, dogovor je dijelom i posljedica američkog pritiska na izraelsku vladu, naročito s obzirom na nezadovoljstvo pripadnika američke Demokratske stranke načinom na koji se Joe Biden svrstao uz Izrael. Prema anketama većina Amerikanaca želi primirje. Njihov broj zasigurno će i dalje rasti s obzirom na to da je svijet suočen s neprestanim snimkama razaranja Gaze i zastrašujućim brojkama ubijenih Palestinaca, čiji je broj prema službenim podacima premašio trinaest tisuća.

Ipak, izgleda da nitko nema ideju kako doći do trajnog rješenja. Većina izraelskih ne samo deklarativno ekstremističkih političara, nego i Netanjahuovog Likuda protivi se ideji da upravljanje Gazom preuzme Palestinska samouprava (PS). Visoki izraelski dužnosnici poput ministrice obavještajnog rada Gile Gamliel i dalje otvoreno zagovaraju iseljavanje Palestinaca iz Gaze, dakle masovno etničko čišćenje. Iz obavještajnih krugova se, piše Al-Monitor, predlažu i fantazmagorične ideje da se uništena Gaza napusti, a njeno stanovništvo preseli na umjetne otoke uz obalu kako više ne bi postojala kopnena granica s Izraelom.

Trenutna pauza u borbama vojno će dobro doći Izraelu da poboljša opskrbu vojske čije su zalihe iscrpljene bjesomučnim bombardiranjem (prema nekim izvještajima, precizno navođenih bombi ostalo je za još svega deset dana rata). Istovremeno, nakon sporazuma Izraelu će diplomatski i međunarodno biti sve teže opravdati nastavak bombardiranja i ubijanja. Međutim, ukoliko se borbe prekinu, a Hamas i dalje ostane u Gazi, to će biti golemi poraz ne samo Netanjahua, nego i čitavog izraelskog, pa i zapadnog establišmenta koji inzistira kako nakon Hamasovog pokolja od 7. listopada nema povratka na staru situaciju.

Prošlog vikenda Biden je u Washington Postu objavio poduži tekst. U njemu se načelno založio za ispravne ideje: Gaza u budućnosti ne smije biti platforma za terorizam, ne smije biti protjerivanja Palestinaca iz Gaze, ne smije biti opsade, blokade ili smanjivanja palestinskog teritorija, a jedini put za ostvarivanje dugoročne sigurnosti i Izraelaca i Palestinaca uspostava je palestinske države. Prvi korak prema tome je, ističe Biden, revitalizacija Palestinske samouprave.

Američki predsjednik je osudom naseljeničkog nasilja na Zapadnoj obali poslao dodatnu poruku Izraelu. Zvuči dobro, međutim pitanje je ima li aktualna administracija ikakav konkretan plan ili način da nametne dugoročno rješenje. Čak i da misli najozbiljnije, Biden je sigurno predsjednik još manje od godinu dana. Netanjahu uvijek može otezati – prema anketama dobre su šanse da Bidena naslijedi Trump, čiji je "dogovor stoljeća" značio potpuno poniženje i poraz Palestinaca. Pa ipak, treba se nadati da će ubijanje prestati, i to ne samo na nekoliko dana.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Svijet

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više