Novosti

Kronika

Protest antifašista Varaždinske županije

Političari su svoje rekli ljetos kada su uklonili nazive ulica Maršala Tita, Martina Pušteka, 32. divizije i Trag Slobode, rekao je Milivoj Dretar u Varaždinskim Toplicama, gdje je obilježena 76. godišnjica oslobođenja od fašizma

Političare ovoga puta nismo ni zvali. oni su svoje rekli ljetos kada su uklonili nazive ulica Maršala Tita, Martina Pušteka, 32. divizije i Trag Slobode. Njima tu nije mjesto - rekao je Milivoj Dretar, predsjednik ZUABA Varaždinske županije u Varaždinskim Toplicama, gdje je obilježena 76. godišnjica oslobođenja od fašizma na kojoj po prvi put nisu bili službeno prisutni predstavnici gradske vlasti.

Organizator spomenutog antifašističkoj jubileja, Zajednica udruga antifašističkih udruga i antifašista Varaždinske županije (ZUABA), odlučila je ne poslati poziv Gradu Varaždinske Toplice zbog lošeg odnosa prema antifašističkoj baštini. Toplicama vlada koalicija HSLS-a i HDZ-a.

- Danas smo položili cvijeće na mjesnom groblju te kod spomenika u gradskom parku gdje su upisana imena boraca iz Varaždinskih Toplica i okolice. Prije 76 godina počela je bitka za oslobođenje ovog gradića koja je trajala puna 3 dana. Neprijatelj se snažno branio, ali pobijedili su borci iz brigade Braća Radić. Uz cvijeće i minutu šutnje odali smo počast našim herojima. Na povratku obišli smo spomenik Martinu Pušteku, jer sutra bi bio njegov 106. rođendan - istaknuo je Dretar.

Varaždinske Toplice oslobođenje od fašizma dočekale su zahvaljujući partizanskim borcima iz sastava NO brigada ‘Braće Radić’, 17. udarne brigade 10. divizije NOVJ-a i Kalničkog NOP-a koji su se krajem mjeseca septembra 1943. godine sukobili s 250 njemačkih, ustaških i domobranskih vojnika. Najveći otpor pružila je ustaška i njemačka vojska s prostora tadašnjeg hotela ‘Josipove kupelji’ dok su se domobrani većinom predali. Oslobađanjem Varaždinskih Toplica, partizanima je uspjelo prekinuti komunikacijsku vezu Zagreba s Varaždinom te na taj način ubrzati slom zločinačke NDH.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više