Novosti

Društvo

Ulica za partizanku

Grad Ludbreg je donio odluku o imenovanju jedne ulice po Dragici Kancijan, poznatoj ludbreškoj mladoj partizanki i komunistkinji koja je od tifusa umrla u konspirativnoj bolnici Gabrinovec 1943. godine

Large informator  ulica za partizanku  %c4%87irilica

Dragica Kancijan

Na prijedlog Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije (ZUABA), Grad Ludbreg je donio odluku o imenovanju jedne ulice po Dragici Kancijan, poznatoj ludbreškoj mladoj partizanki i komunistkinji koja je od tifusa umrla u konspirativnoj bolnici Gabrinovec ratne 1943. godine.

Za vrijeme Jugoslavije, u Ludbregu su po ovoj značajnoj ličnosti naziv nosile javne ustanove, omladinski kolektivi, a prisutna je bila u lokalnim medijima i publicistici. Vijest o ovoj gradskoj odluci, obradovala je ponajprije ludbreške i varaždinske antifašiste.

Dragica Kancijan još se kao vrlo mlada djevojka odlučila podržati Narodnooslobodilačku borbu. Pridružila se kalničkim partizanima te aktivno sudjelovala u borbi. Bila je nježna djevojka, a ipak često je podizala borbenost i davala nadu ranjenicima u Gabrinovcu. Nažalost, uslijed epidemije tifusa, zarazila se i ona.

Umrla je u jesen 1943. godine. Njenim imenom prozvana je osnovna škola u Ludbregu, no to je promijenjeno 1991. godine. I omladinska radna brigada zvala se po proslavljenoj revolucionarki. Njeno ime ipak je zaboravljeno kod mladih generacija.

- Nadolazeći Međunarodni dan žena potaknuo nas je na promišljanje o ulozi žena u Ludbregu. Od pedesetak ulica, tek dvije nose nazive prema ženama. Predlažemo da se jedna od ulica nazove imenom Dragice Kancijan, Ludbrežanke, sudionice Narodnooslobodilačke borbe, partizanke koja umrla od tifusa u partizanskoj bolnici na Kalniku. Prijedlog je usvojen i gradonačelnik Dubravko Bilić obavijestio nas je da će jedna od ulica u novom dijelu Ludbrega nositi ime poznate Ludbrežanke - rekao je predsjednik ZUABA Varaždinske županije Milivoj Dretar.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više