Novosti

Kronika

Kрст у Чукoвцу

Вeлики кaмeни крст, стaр 100 гoдинa, пoнoснo стojи у срeдишту мjeстa и тик je уз сaoбрaћajницу кoja Koпривницу спaja с Лудбрeгoм и Вaрaждинoм. Ниткo ниje пoкушaвao дa гa уклoни, мaдa je биo oштeћeн 1991. гoдинe

Large 10

Krst vapi za obnovom

Prisustvo srpskog naroda u Hrvatskoj najbolje otkrivaju sačuvane pravoslavne crkve i groblja. Iako predstavljaju nijeme svjedoke, oni su ipak autentični kazivači narodne egzistencije na određenom prostoru. Posebno je to važno u onim mjestima u kojima je srpska zajednica pred nestajanjem. Jedno od takvih mjesta je i selo Čukovec u samom srcu Podravine, a koje su prema starim starim historijskim izvorima, Srbi osnovali u 16. vijeku.

U ovom selu koje sada administrativno pripada Gradu Ludbregu i smješteno je u Varaždinsku županiju, živjela je do smrti i poznata srpska aktivistica te organizatorica mnogih kulturnih manifestacija Milka Kučeković. Milka je 2014. godine i posthumno dobila vrijedno priznanje Svetozar Pribičević koje joj je dodijelilo Srpsko narodno vijeće iz Zagreba. Nakon Milke i njezinog angažovanja u ludbreškom Vijeću srpske nacionalne manjine kao i u Varaždinskoj županiji, kulturni i nacionalni rad u Čukovcu je u potpunosti zamro. Treba još naglasiti da su njezinom zaslugom počele i pripreme za obnovu mjesne pravoslavne crkve Sv. Nikolaja čiju je realizaciju proveo nadležni koprivnički paroh Radovan Dimitrić.

Pored crkve i groblja te pokojne Milke Kučeković, samo je još jedna poveznica Čukovca ili kako ga mještani zovu 'Ćukovac' sa srpskim korijenima. Riječ je o velikom kamenom krstu koji ponosno stoji u središtu mjesta i tik je uz saobraćajnicu koja Koprivnicu spaja s Ludbregom i Varaždinom. Krst je od crkve i groblja udaljen nekih kilometar, a okrenut je prema istoku kao i mnogi pravoslavni hramovi. Krst koji sadrži ikonu je ograđen i malom metalnom ogradom na kojoj su postavljene tegle za cvijeće. Krst, ogradu i ikonu potrebno je obnoviti.

O krstu kao i drugim pojedinostima nešto više rado nam je govorio jedan od najstarijih stanovnika Čukovca Milan Kučeković, inače suprug prerano preminule Milke. Žalosti ga što se broj mještana sve više se smanjuje.

- Ovaj krst je star sigurno 100 godina, ako ne i više. Nitko nikad ga nije pokušao da ukloni mada je bio oštećen 1991. godine. Mnogo puta znam vidjeti kako se ljudi zaustavljaju slikaju i gledaju krst. Zanimljiv je zbog svoje ljepote i visine. Iza krsta put vodi do pravoslavne crkve Svetog Nikolaja i mjesnog groblja. Krst je i posvećen svecu Sv. Nikolaju. U blizini je dom gdje su znala dolaziti i nastupati razna folklorna društva i druga udruženja - rekao je Milan i dodao kako trenutno u Čukovcu živi jako malo Srba, svega nekoliko porodica koje će vjerojatno za par godina nestati. Po pitanju nužne obnove krsta, obratili smo se koprivničkom parohu Radovanu Dimitriću. On je istaknuo kako je krst star i vrijedan te bi ga svakako trebalo renovirati.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više