Novosti

Kronika

Gimnazijalci u sinagogi

U organizaciji Prve gimnazije u Varaždinu proveden je projekt "Festival ljudskih prava" kojemu je cilj proučavanje položaja manjina i rješavanje pitanja iz aktivnog građanstva

Large 2

U organizaciji Prve gimnazije u Varaždinu proveden je projekt "Festival ljudskih prava" kojemu je cilj proučavanje položaja manjina i rješavanje pitanja iz aktivnog građanstva. U sklopu projekta obiđena je sinagoga u Varaždinu, u kojoj su grupu mladih gimnazijalaca dočekali Martina Cesar-Kelemen, predstavnica Grada Varaždina i Milivoj Dretar, historičar i predsjednik Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije (ZUABA). Tom prilikom učenici i profesori upoznati su s historijom jevrejske zajednice i njenom stradanju, nastankom sinagoge te vjerskim običajima o kojima im je pričao prof. Dretar.

Po završetku časa na otvorenom, učenici su zasadili lukovice šafrana u sklopu " The Crocus Projecta" kod spomenika pripadnicima židovske zajednice, stradalima u Drugom svjetskom ratu. Posađeni šafrani će procvjetati krajem zime i svojom ljepotom i žutom bojom simbolički bi trebali da podsjete na ponižavajuće znakove koje su Jevreji bili prisiljeni nositi u Varaždinu tokom zločinačkog režima NDH.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više