Novosti

Kronika

Obljetnica ustanka

Mala grupa antifašista je 28. jula 1941. godine, u šumi kod sela Turčin nedaleko Varaždina, donijela odluku o podizanju ustanka naroda u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske - Varaždinskom okrugu

Large vitanovi%c4%87 2

Izložba "Spomenici govore"

U organizaciji Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije (ZUABA) održana je svečanost povodom 80. godišnjice podizanja ustanka i revolucije naroda sjeverozapadne Hrvatske.

Sastanku u Županjskoj palači, pored članova i članica antifašističke udruge, prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave iz Varaždina i Krapine te uzvanici iz Zagreba. U sklopu proslave ustanka, organizovana je i prigodna izložba pod nazivom "Spomenici govore" posvećena spomeničkoj baštini NOB-a varaždinskog i ludbreškog kraja. Milivoj Dretar, predsjednik ZUABA Varaždinske županije podsjetio je na odluku o podizanju ustanka naroda sjeverozapadne Hrvatske, donesenu u Turčinu 28. 6. 1941. godine.

Netom prije skupštine, delegati su položili cvijeće na spomenik "Sastanak" Pavla Vojkovića. Glumac Filip Eldan evocirao je sjećanja na ratne dane i Titov govor u Varaždinu, održan nakon oslobođenja u svibnju 1945. godine. Predstavljen je rad ZUABA-e tokom 2020. i plan rada za 2021. godinu koji su jednoglasno usvojeni. Za kraj je predstavljena izložba "Spomenici govore", autora Milivoja Dretara i urednika Alexa Halilija.

Podršku radu ZUABA dali su novoizabrani župan Anđelko Stričak, predsjednik SABA Franjo Habulin, Mladen Cvetko iz ZUABA Krapinsko-zagorske županije i Miroslav Marković, zamjenik varaždinskog gradonačelnika. Posebno priznanje pripremljeno je za Gabrijela Noftu, borca NOB-a i javnog radnika.

U šumi kod sela Turčin nedaleko Varaždina, 28. jula 1941. godine, okupilo se petero komunista među kojima su najpoznatiji bili Karlo Mrazović Gašpar i Josip Hrnčević. Ta mala grupa antifašista donijela je odluku o podizanju ustanka u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske - Varaždinskom okrugu.

Usprkos tome što su kasnije bili uhapšeni, ustanak se uspio razviti i proširiti varaždinskim, a posebno širim kalničkim krajem. U početku se antifašistička borba sastojala od diverzija na željezničkim prugama i telegrafskim stupovima te širenja letaka. Nakon toga prešlo se na formiranje partizanskih oružanih grupa i izvođenje većih vojnih operacija na Kalniku i Bilogori.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više