Novosti

Društvo

Poruke iz Vukovara: Stop nasilju i maksimalne kazne za huligane

Rođen sam u ovom gradu i drugi nemam. Ako sam nepoželjan, nek' mi daju drugi grad, ali djecu mi ne dirajte, kroz suze je rekao otac dvojice najteže pretučenih dječaka na protestu u Vukovaru

Large vuk1

"Te večeri nisu istukli samo djecu nego i nas roditelje, istukli su Vukovar" (foto Senka Nedeljković)

Ovaj je skup glas razuma i emocija. Glas povrijeđenih, pretučenih, glas različitih nacionalnosti. Ovo je glas nas roditelja koji ne dajemo nikome da nam određuje s kim će se naša djeca družiti i gdje će izlaziti.

Istaknute su to poruke na mirnom prosvjedu, nazvanom „Stop nasilju”, održanom ispred gradske uprave Vukovara, koje su poslali roditelji čiju su djecu na pravoslavni Badnjak u centru grada, pretukla grupa huligana, pripadnika Bad Blue Boysa, u dobi od 20 do 24 godine. Petorica njih su trenutačno u istražnom zatvoru, a policija je najavila i nova uhićenja.

Nekoliko stotina građana Vukovara, među kojima su bili roditelji, članovi obitelji šestorice nastradalih dječaka, njihovi profesori, prijatelji te predstavnici nevladinih udruga, okupljeni na centralnom gradskom trgu u veoma emotivnom govoru osudili su bilo kakav oblik nasilja, mržnje i netolerancije prema bilo kome, a posebno prema djeci.

„Vjerojatno su neki mislili da će i ovo proći ispod radara, da će se gurnuti pod tepih.

Mi, ljudi, Vukovarci, ne smijemo više šutjeti. Ovo je naš grad i grad naše djece! Ovo je grad koji je zaslužio budućnost i sad je dosta“, u svom su obraćanju prisutnima istakli govornici skupa.

Ukazali su da teroriziranje građana od spomenute grupe huligana traje od ranije, ali da je posljednji slučaj kad su, nažalost, stradala djeca kap koja je prelila čašu.

Maloljetnici su pretučeni u centru grada, 6. siječnja, u kasnim večernjim satima, kad su krenuli pojesti hamburger, a razlog je bio bizaran: samo zato jer je jedan od dječaka progovorio ekavicom. U bilo kojoj „zdravoj” sredini, bilo koji jezik ili dijalekt bi prošao neprimijećeno ili kao nešto simpatično, ali ne i u Vukovaru.

- Sramota je da mi u 21. stoljeću imamo problem kako se neko izražava. To pokazuje da smo kao društvo zakazali. Meni su uzeli djetinjstvo, za vrijeme rata sam imao 8 godina. Rođen sam u ovom gradu i drugi nemam. Ako sam nepoželjan, nek' mi daju drugi grad, ali djecu mi ne dirajte - kroz suze je rekao otac dvojice najteže pretučenih dječaka.

U ranijim izjavama za medije istakao je da su njegovi sinovi pravoslavci, pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku i pismu, nisu opterećeni nacionalnošću i druže se sa svim, ali su baš oni te večeri zasmetali huliganima zbog izgovora, a zbog toga su nastradali i ostali, koji su pokušali da obrane prijatelje.

Tako je pretučeno šestero dječaka u dobi od 15 godina, od kojih su četvorica zadobila teže tjelesne ozljede. Trenutno su svi na kućnom liječenju, oporavljaju se, ali, kako su nam rekli roditelji, trauma će još dugo ostati.

"Te večeri nisu istukli samo djecu nego i nas roditelje, istukli su Vukovar. Te večeri pale su sve maske. Pravi navijač neće djetetu nanijeti teške ozljede, spriječit će nasilje prema slabijem", rečeno je na prosvjedu.

Od navijačke grupe, kako su istakli, nisu dobili niti ispriku, a ista se na svom Facebook profilu dan prije prosvjeda oglasila, prozivajući medije i policiju da provode linč nad njihovim članovima, ponavljajući floskulu o dvije strane medalje.

Činjenica je da postoje, ali kad odrasle osobe teško pretuku djecu, prijete im nožem i bacanjem u Vuku, tu priča pada u vodu.

Organizatori prosvjeda zatražili su hitno i bezuvjetno pritvaranje preostalih napadača, za kojima je raspisana tjeralica, izricanje maksimalnih zatvorskih kazni za okrivljenike kao upozorenje da se to više neće tolerirati, učestalije policijske ophodnje u gradu i njihovo postupanje prema svakoj anomaliji.

- Tražimo da policija u svaku vukovarsku srednju školu pošalje svoje službenike i objasni učenicima koja je kazna za huligane. Jer, sada je sasvim jasno zašto se nisu bojali - naglasili su roditelji okrivljujući za takvo stanje politiku i cijeli sustav, jer su među privedenima i oni iza kojih stoji nekoliko kaznenih djela, za koja nikad nisu sankcionirani.

S tim se složilo i četrdesetak ženskih udruga, koje su priopćenjem za javnost iskazale podršku skupu Vukovaru, ukazujući istovremeno da je ono što se dogodilo u Vukovaru rezultat nefunkcionalnosti sustava i nedostatka institucionalne podrške u borbi protiv nasilja.

- Želimo da upozorim na alarmantnu pojavu nasilja u svim segmentima društva. Smatramo da u ovom, konkretnom slučaju, policija nije adekvatno reagirala u smislu kvalifikacije kaznenog djela. A svima je jasno da je ovdje očit zločin iz mržnje - poručila je Mirjana Mizdrak Mišanović, predsjednica Udruge žena Vukovar.

Organizatori skupa zahvalili su se svima na podršci, istaknuvši da su, ukoliko se nadležni ogluše o njihove zahtjeve, spremni ponovno organizirati okupljanje.

Iako su u pozivu naglasili da ne žele političare na skupu i zamolili novinare da se ne bave njihovim izjavama u vrijeme održavanja prosvjeda, na istom su se ipak pojavili predstavnici gotovo svih stranaka, koje participiraju u gradu Vukovaru, pa i sam gradonačelnik Ivana Penava. Svi su istakli da su došli u svojstvu roditelja.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više