>

novosti logo

Posao za konzultante

Nakon gotovo tri godine od kada je objavio odluku o kupnji Ininih dionica od MOL-a, Plenković je najavio nastavak posla u koji nisu ni krenuli. Nakon neuspjelog dogovora s prošlim konzultantima sada su odabrani novi, englesko-britanski konzorcij Lazard, koji će državu koštati devet milijuna eura

Gotovo tri godine nakon što je na katolički Badnjak 2016. poslijepodne sazvao izvanrednu konferenciju za novinare kako bi objavio odluku o kupnji Ininih dionica od MOL-a, premijer Andrej Plenković i njegova Vlada u srijedu su objavili da nastavljaju tamo gdje su stali. A stali su odmah na početku pa se može reći da nisu ni krenuli.

Kako bi posao bio kvalitetno napravljen, tada su odabrali konzultante na čelu s investicijskim bankarima iz Morgan Stanleyja, Intese Sanpaolo grupe i njene hrvatske Privredne banke Zagreb. Konzultanti su za taj posao – informacija nije provjerena, ali se valjala kuloarima – trebali dobiti osam milijuna eura. Od toga, međutim, nije bilo ništa jer su se Vlada i oni rastali na nekim pitanjima o kojima ministar energetike Tomislav Ćorić proteklog tjedna nije rekao ništa suvislo. Uglavnom, koliko se dalo shvatiti, ugovor s Morganom svih ovih godina uopće nije bio potpisan pa, kako je rekao u srijedu, neće biti posljedica za državni proračun.

No posljedica će biti kada se potpiše ugovor s novim konzultantima, a to je englesko-britanski konzorcij Lazard koji će, da ovaj put citiramo prvog hrvatskog financijaša Zdravka Marića, državu koštati ‘najviše devet milijuna eura’, s ciljem da se, rekli bi Dalmatinci, dite vrati materi, a Ina hrvatskoj državi. ‘Želimo tijekom prvog kvartala 2020. izaći pred drugu stranu s našom ponudom’, dometnuo je optimistično Ćorić nakon sastanka tijela nazvanog Savjet za Inu.

Što će Hrvatska s Inom i što će Ina s Hrvatskom, još uvijek nije jasno nikome, osim onima koji su uključeni u proces. Nije jasno ni radnicima koji iz prethodnog iskustva znaju da svaka promjena za sobom nosi ‘restrukturiranje’, što u pravilu znači nove otkaze i smanjivanje proizvodnje. Premda Plenković tvrdi da bi cijeli proces trebao završiti do kraja mandata ove Vlade, ako je suditi po dosadašnjem ritmu, kupnja MOL-ovih dionica bit će objavljena na neki daleki budući Badnjak, kada možda Ine neće ni biti, kamoli nas.

1/1