Novosti

Kronika

Povratna karta iz Irske

‘Opština Erdut pohvalila se ostvarenim u ovoj godini: Vraćaju nam se sugrađani iz Irske, Nemačke i Engleske. Nije to neka velika brojka, ali nam daje nadu’, kaže načelnik Jugoslav Vesić

Opština Erdut je u proteklih godinu dana bila veliko gradilište, istakao je načelnik opštine Jugoslav Vesić na obeležavanju Dana opštine.

- Završen je projekt vodosnabdevanja vredan 23 miliona kuna, napravljeno je reciklažno dvorište, proširujemo kapacitet dečjeg vrtića. Kvalitetno radimo na razvoju privrede i preduzetništva, naše poslovne zone su aktivne; rade se hale za bavljenje poljoprivredom, voćarstvom, vinogradarstvom, a otvorena je i mini uljara – rekao je Vesić izražavajući zadovoljstvo što se polako zaustavlja i trend odlaska stanovništva.

- Vraćaju nam se sugrađani iz Irske, Nemačke i Engleske. Nije to neka velika brojka, ali nam daje nadu. Cilj nam je da stvorimo preduslove za radna mesta i dolazak investitora, ali i razvoj male privrede jer je ovo kraj koji nudi brojne mogućnosti - istakao je Vesić.

Stvaranju preduslova za bolji život, doprineo je i opštinski Preduzetničko-razvojni centar povlačenjem sredstava iz različitih fondova, a ove godine brojka iznosi 21 milion kuna kroz 11 projekata. Jedan od njih je i projekat ‘Zaželi i (p)ostani zaposlena žena’ kroz koji je zaposleno 25 žena koje brinu o 128 starih i nemoćnih osoba. Finansijska sredstva stižu i kroz konkurse tri ministarstva raspisana na inicijativu Kluba zastupnika SDSS-a i uz podršku Kluba zastupnika nacionalnih manjina.

- Osigurana su sredstva u iznosu od 30 miliona kuna. Ovo je direktna i najkonkretnija pomoć sredinama u kojima nacionalne manjine čine najmanje 5 odsto stanovništva, a koje su nažalost najnerazvijenije - rekla je saborska zastupnica Dragana Jeckov.

Potpisivanje Erdutskog sporazuma 12. novembra 1995. godine kojim je prekinut rat i uspostavljen mir na prostoru istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, opština Erdut pune dve decenije slavi kao Dan opštine.

- Ovo je za nas jedan od najvažnijih datuma jer je tada stao rat. Nakon završetka misije UNTAES-a 1998. godine opština Erdut živi jedan posve drugačiji život. Na području naše opštine žive Srbi kao većinsko stanovništvo, Hrvati i Mađari, ali ovde nema odvojenih kafića. Ljudi žive jedni s drugima, a problemi s kojima se suočavaju su zajednički - rekao je na svečanoj sednici predsednik Opštinskog veća Jovo Vuković.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više