Novosti

Politika

Predizborno čišćenje

Zbog debakla s obnovom premijer Plenković razriješio je ministre Ivana Paladina, na čije mjesto dolazi Branko Bačić, i Natašu Tramišak, koju će zamijeniti Šime Erlić. Iz fotelje je izletio i čelni čovjek Središnjeg državnog ureda za obnovu Gordan Hanžek, ali je njegov nasljednik zasad nepoznat

Large plenkovic

Andrej Plenković (foto Slavko Midžor/PIXSELL)

Ne bi li pred izbornu 2024. godinu pokušao koliko-toliko sanirati postojeću situaciju, ponajviše u pogledu katastrofalnog stanja na potresom pogođenom području, premijer Andrej Plenković prinou je još jednoj rekonstrukciji Vlade.

Nakon višesatnih sastanka s koalicijskim partnerima i užim sastavom kabineta obznanio je nove kadrovske poteze o kojima se nagađa već neko vrijeme – iz ministarskih fotelja lete Ivan Paladina, zadužen za resor graditeljstva i obnove, i Nataša Tramišak, čelnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Za novog-starog ministra graditeljstva predložen je Branko Bačić, predsjednik saborskog kluba HDZ-a i jedan od najbližih Plenkovićevih suradnika, a Tramišaka će zamijeniti Šime Erlić, državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja koji je politički zanat ranije kalio i kao pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra. U istom navratu razriješen je i Gordan Hanžek, šef Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a njegov nasljednik je zasad nepoznat.

"Želim ministrici Tramišak zahvaliti na njezinom doprinosu u svemu što se odnosilo na njenu nadležnost. Isto tako zahvaljujem i ministru Paladini koji je s nama bio desetak mjeseci. On je dao doprinos procesu ubrzanja obnove i naročito koordinaciji resora, ali smo nakon određenih informacija shvatili da je tako najprimjerenije, a i on je sam htio napustiti Vladu. Gospođa Tramišak nije bila najsretnija, ja to razumijem, ali premijer ima pravo birati suradnike i funkcionirati tako da svi imaju puno povjerenje", rekao je Plenković.

Smjena Nataše Tramišak spominjala se i u prethodnoj, većoj rekonstrukciji, kada su bez dotadašnjih pozicija ostala dvojica USKOK-ovih optuženika, Josip Aladrović i Boris Milošević, te Tomislav Ćorić. Od njenog razrješenja tada se odustalo zbog protivljenja Ivana Anušića, potpredsjednika HDZ-a i osječko-baranjskog župana. Na pitanje je li sada dobio bjanko podršku za njenu smjenu, Plenković je rekao da je takvu podršku mogao dobiti "za svih deset, za sve".

Međutim, vidno razočarana Tramišak u srijedu navečer je održala konferenciju za medije s koje je poručila da od premijera nije čula nijedan razlog za svoju smjenu. "Osobno smatram da razloga za to nema. Plenković je dobio bjanko podršku predsjedništva HDZ-a za promjene u obnovi. Ali je nakon dva dana promijenio mišljenje", rekla je ona, optuživši Plenkovića da je izigrao predsjedništvo vlastite stranke. U istom navratu najavila je da će aktivirati saborski mandat.

Uz njenog nasljednika Šimu Erlića veže se veći broj kontroverzi. Portal Telegram.hr podsjeća da je mlađahnog HDZ-ovca iz Zadra tamošnja oporba prozivala zbog afere sa zadarskim zidinama. Kao gradski pročelnik je zbog serije kobnih padova najavljivao njihovu sanaciju, međutim, oko toga ništa nije poduzeo. Ukazivali su i na sporne poslove njegovog oca i nekadašnjeg direktora NK Zadra Novice Erlića. Na toj je funkciji zaradio USKOK-ovu optužnicu jer ga se povezivalo za zadarskim moćnikom Renom Sinovčićem, prvookrivljenim u aferi Ribar za izvlačenje ukupno 120 milijuna kuna, pri čemu je državu oštetio za oko osam milijuna, a nogometni klub za više od 40 milijuna kuna. Također, zadarska oporba nedavno je ukazivala da je Novica Erlić dobio 20.000 kuna iz programa potpora Zadarske županije u kojoj pak radi Branka Erlić, njegova supruga i majka Šime Erlića. U tom kontekstu spominje se i moguće pokretanje istrage Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF).

"Raspitao sam se o tome i, koliko je nama poznato, ništa se tu ne događa osim članaka u medijima", poručio je Plenković novinarima.

Ranije je kao moguća zamjena za Paladinu spominjana Mirjana Čagalj, savjetnica predsjednika HGK za graditeljstvo i članica Nadzornog odbora Hrvatskih cesta iz redova HDZ-a, no Plenković se u zadnji čas ipak odlučio za svog starog suradnika Branka Bačića.

"Bačić zna sve što se događa u Vladi. Ima jako veliko životno iskustvo, bio je ranije na čelu tog ministarstva. Uvjeren sam da će dati veliki doprinos ovom procesu. Očekujem da jako puno i jako brzo ubrza obnovu", rekao je Premijer.

Da će se Plenković riješiti Paladine postalo je jasno prije nekoliko tjedana, uoči druge godišnjice banijskog potresa, kada je izjavio da proces obnove teče "nestvarno sporo". Sve dotad branio ga je od kritika oporbe, koja od starta ukazuje da mladom milijunašu nije ni bilo mjesto na tako odgovornoj poziciji.

"Već dugo vremena komuniciram kako ukupno ne možemo biti zadovoljni dinamikom konstrukcijske obnove i izgradnji zamjenskih objekata. U trenutnom modelu ministrov utjecaj na dinamiku obnove je ograničen, puno manji nego što se u javnosti misli. Sve to je preveliki pritisak na mene i moju obitelj, oni su mi ipak prvi i najvažniji. Zato i odlazim", poručio je Paladina nakon smjene.

Podsjetimo, Ivan Paladina je tri godine bio na čelu IGH, a šef mu je bio ruski poduzetnik Sergej Gljadelkin, s kojim je od 2015. bio i suvlasnik i direktor nekadašnje tvrtke Avenue ulaganja, kasnije preimenovane u Kupari Luxury Hotels. Njegovim dolaskom u Vladu srušen je rekord po osobnoj imovini koji je dotad držao ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. Iz Paladinove imovinske kartice da se iščitati kako mu je ukupni imetak lani bio težak 40 milijuna kuna, i to bez vrijednosti njegova desetpostotnog udjela u spomenutom Kupari Luxury Hotels, koncesionaru turističkog projekta koji bi ruševno bivše odmaralište JNA pokraj Dubrovnika trebao pretvoriti u luksuzno turističko odredište. Gotovo sve što posjeduje, piše Index.hr, nekad je bilo u vlasništvu Instituta IGH. 

Osim sramotno spore obnove, Plenković je Paladinu navodno zamjerio ideju koja je podrazumijevala centralizaciju dosadašnjih poslova Fond za obnovu, Središnjeg državnog ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Ministarstva graditeljstva. S obzirom na to da je na Baniji zaključno s današnjim datumom nanovo izgrađeno svega šest kuća, dok ih je još 85 u izgradnji – a ukupan broj onih s crvenom i žutom naljepnicom pritom prelazi 13.000 – Branka Bačića očekuje ogroman posao. Također, za nekoliko mjeseci istječe produženi rok za korištenje sredstava europskog Fonda solidarnosti za obnovu, a Paladina je nedavno izjavio da je dosad iskorišteno 34 posto sredstava iz toga izvora.

Iako su mediji ranije najavljivali da bi bez pozicije u Plenkovićevoj Vladi mogao ostati i Mario Banožić, na način da se njegovo Ministarstvo obrane spoji s Ministarstvom branitelja, a na čelo novog tijela zasjedne Tomo Medved, to se naposljetku nije dogodilo.

Do iduće rekonstrukcije.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više