Novosti

Politika

Preko 30 organizacija civilnog društva podržalo štrajk u obrazovanju

Zbog nevoljkosti Vlade da zajedno sa sindikatima nađe rješenje, borba za veći koeficijent prerasla je u borbu za dostojanstvo radnika u obrazovanju, poručuju organizacije, mreže i inicijative civilnog društva

Tvob9hz6h4p0sau0n8pl2xvkz1y

(foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Štrajk, koji je zbog niskih plaća u prosvjeti 10. listopada počeo kao cirkularni, od utorka je prerastao u opći, što znači da do ispunjenja zahtjeva sindikata nastave neće biti u cijeloj Hrvatskoj. Podršku sindikatima, koji posljednju ponudu Vlade ocjenjuju nedostojnom, nižom od prijašnje te pokušajem podcjenjivanja prosvjetnih radnika, pružilo je više od 30 organizacija civilnog društva, mreža i inicijativa. Njihovo pismo podrške prenosimo u cijelosti:

‘Nastavnice i nastavnici su među najslabije plaćenim visokoobrazovanim radnicima u Republici Hrvatskoj, odnosno njihov koeficijent nije rastao paralelno s koeficijentima drugih javnih službenika. Zbog nevoljkosti Vlade da zajedno sa sindikatima u obrazovanju nađe rješenje, da osigura povećanje koeficijenta od 6,11 posto, što bi nastavnike dovelo do traženog koeficijenta složenosti posla od 1,4 posto - borba za veći koeficijent prerasla je u borbu za dostojanstvo radnika u obrazovanju.

Iza ovih malih brojki stoji velika odgovornost i, dugoročno gledano, ostvarenje prava djece na kvalitetno obrazovanje, koje je pak temelj društvenog razvoja. Stoga smatramo da je najbolji interes djece upravo borba za dostojanstvo i bolji društveni status onih koji ih podučavaju, u školi i za život. I u Školi za život.

Dobar obrazovni sustav ne može se održati, a pogotovo ne kvalitetno reformirati bez materijalnih ulaganja u koje spada i povećanje plaća, kao što sindikati u obrazovanju upozoravaju od 2017.

Obrazovne radnice i radnici su nositelji promjena i o njima ovisi kvaliteta obrazovanja, no u njih se ne ulaže dovoljno niti financijski, u smislu dostojanstvene plaće, niti u kvalitetu njihovog obrazovanja i stručnog usavršavanja te dobre radne uvjete.

Naše obrazovanje i sustav su zapušteni - kao i ‘reforma’ održavaju se na naporu nastavnika. Baš zato treba podržati štrajk! 19. studenoga, nakon 40 dana štrajka, Vlada nije udovoljila zahtjevima sindikata. Zbog toga se na sindikalnom referendumu kojem se odazvalo 55 tisuća učitelja, njih 96 posto odlučilo da želi nastaviti štrajk do ispunjenja zahtjeva.

Podrška roditelja i iskazana solidarnost građana i građanki preko društvenih mreža nadišla je sva očekivanja i povećala odgovornost sindikata za nastavak borbe za dostojanstvo i društveni status. Podržavamo zahtjeve sindikata u štrajku, pozivamo građane i građanke da podrže štrajk i daljnje akcije sindikata’, stoji u pismu podrške koje potpisuju: Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju - BRID, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – CESI, Centar za građanske inicijative Poreč, Centar za mir – Osijek, Centar za mirovne studije, Centar za zdravo odrastanje iz Malog Lošinja, Centar za ženske studije, Cenzura Plus, Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Dugine obitelji, Eko Zadar, Feministički kolektiv fAKTIV, Gong, Inicijativa mladih za ljudska prava, Kuća ljudskih prava, Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Mreža antifašistkinja Zagreb, Mreža mladih Hrvatske, Nansen dijalog centar, ODRAZ - Održivi razvoj zajednice, Platforma za međugrađansku solidarnost CROSOL, Platforma za reproduktivna prava, Projekt građanskih prava Sisak, Romska organizacija mladih Hrvatske, Solidarna - Zaklada za ljudska prava i solidarnost, U dobroj vjeri, Udruga Delta, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju ‘PaRiter’, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga za razvoj civilnog društva Smart, Zagreb Pride, Zaklada Solidarna, Zelena Istra i Ženska udruga ‘Izvor’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više