Novosti

Politika

Prešućena laž o Assangeu

Bivši WikiLeaksov volonter Sigurdur Thordarson, kasnije ključni svjedok američke optužnice, izmislio je optužbe u kojima je tvrdio da ga je Julian Assange instruirao da hakira i ilegalno prisluškuje različite islandske institucije

Large large assange simon dawson reuters

Julian Assange (foto Simon Dawson/Reuters/PIXSELL)

Najpoznatiji svjetski zviždač Julian Assange početkom srpnja proslavio je 50. rođendan, deseti po redu koji je dočekao u zatvoru zbog objavljivanja na WikiLeaksu dokumenata koji impliciraju odgovornost američke vlade za ratne zločine u Iraku i Afganistanu. Za rođendan je ovog puta dobio poklon, priznanje ključnog svjedoka američke optužnice da su sve optužbe koje je FBI-ju rekao protiv Assangea fabricirane, no ta "bomba" nije odjeknula ni toliko da bude objavljena u vodećim medijima koji su se okoristili WikiLeaksovim otkrićima, a kamoli u pravosudnim institucijama država koje ga progone. Assange se od travnja 2019. nalazi u samici zatvora visoke sigurnosti Belmarsh u Londonu, a u siječnju ove godine tamošnji sud odbio je zahtjev za izručenje u SAD, gdje je protiv njega podignuta optužnica za špijunažu i druge prijestupe, s ukupnom maksimalnom kaznom od 175 godina zatvora. Zahtjev je odbijen na temelju humanitarnih razloga, odnosno činjenice da mu je zdravstveno stanje toliko narušeno da nije sigurno bi li preživio izvjesnu torturu kojoj bi tamo bio podvrgnut.

Početkom ljeta, međutim, islandski dvotjednik Stundin objavio je otkriće da je bivši WikiLeaksov volonter Sigurdur Thordarson, kasnije ključni svjedok američke optužnice, izmislio optužbe u kojima je tvrdio da ga je Assange instruirao da hakira i ilegalno prisluškuje različite islandske institucije, što je američko Ministarstvo pravosuđa iskoristilo kao ključni dokaz za optužbu da je WikiLeaks organizacija koja se bavi špijunažom. Ne samo da je Thordarson priznao islandskom listu da je optužbe izmislio, već se pokazalo i da je ključni svjedok zapravo osuđivani kriminalac i bivši zatvorenik, s dosjeom koji uključuje pronevjeru i seksualne prijestupe nad maloljetnicima. Iako je već tada bilo jasno da je u pitanju nepouzdan svjedok, administracija Donalda Trumpa, koja je pokrenula proces Assangea, u zamjenu za svjedočenje ponudila je Thordarsonu pomoć oko imuniteta od sudskog progona, a njegovo svjedočenje učinila temeljem za obnovljenu optužnicu iz prošle godine.

Kako naglašava Assangeova pravna savjetnica Jennifer Robinson, cijeli slučaj od početka je ispunjen brojnim kršenjima pravednog sudskog postupka, a priznanje ključnog svjedoka da je lagao u svakom bi drugom slučaju, barem po uzusima pravne države kako je shvaćaju liberalne demokracije, rezultiralo odbacivanjem optužnice. No umjesto toga, američko Ministarstvo pravosuđa, sada pod demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom, samo tjedan dana nakon Stundinovih otkrića uložilo je žalbu na odluku o neizručenju, a britanski je Visoki sud tu žalbu pristao saslušati.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više