Novosti

Kronika

Пригoрци прeзaдoвoљни бeрбoм

Прoшлoг тjeднa зaвршeнa je бeрбa грoжђa у Пригoрjу: У винoгрaдимa пoткaлничкoг крaja грoжђe je изузeтнo урoдилo, принoс je биo вeлик тe сe oчeкуje мнoгo прoизвeдeнoг винa

Xrmyhjfzur3h6g64o3v8mausue8

Puno berača, a još bolja berba – Prigorje 

Prošlog tjedna, većinom za vikend, završena je berba grožđa u Prigorju. Brojni mještani potkalničkog kraja obrali su tako svoje vinograde i time priveli kraju ovogodišnju vinogradarsku sezonu. U prigorskim vinogradima grožđe je izuzetno urodilo, prinos je bio velik te se očekuje mnogo proizvedenog vina.

Berba je počela u poznatom vinogradskom predjelu Borovka koje se nalazi u blizini Velikog Poganca kod Koprivnice - veći dio porodica iz Velikog Poganca i okolnih mjesta na Borovki imaju svoje vinograde i klijeti. U samoj berbi grožđa, već tradicionalno, borovskim vinogradarima pomagali su njihovi rođaci i prijatelji. Osim odraslih berača, našlo se tu i mnogo djece kojima je branje grožđa bilo veliko veselje.

- Berba na Borovci je bila vrlo izdašna. Nikad nije bilo toliko grožđa. Kvaliteta grožđa je bila visoka, sadržaj šećera prosječan za kombinaciju sorti koju imam kao i za godinu. Društvo je bilo raspoloženo, pa se malo i zapjevalo. Crno je grožđe sprešano nakon 5 dana koliko je stajalo na stropu te obećava. Mošt je trenutno u fazi vrenja - rekao je Milan Pavković, vinogradar iz Velikog Poganaca.

Osim na Borovci, berba grožđa održana je i na vinogradskom području Mladine u Vojakovačkom Osijeku. U Mladinama veliku berbu grožđa imala je porodica Miladina Vitanovića. Spomenuti mladi vinogradar imao je mnogo berača, većinom rodbinu i prijatelje. Ove godine, kako sam priznaje, vinograd je izuzetno urodio. Nada se kako će iz dobivenog grožđa dobiti još veću količinu vina koje će biti daleko kvalitetnije nego prošle godine.

- Berba je bila odlična, količina grozdova je bila kao i lani ali mošta se dobilo više. Znači, grožđe je bilo jušnije. I na kraju, mogu reći da sam zadovoljan berbom. Od 500 trsova dobio sam 1.050 litara mošta. Vinogradarstvo je moj hobi, ima tu dosta posla, nekad i previše. Ali ja to volim, opušta mi dušu i tijelo - rekao je Miladin Vitanović, potkalnički vinogradar.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više