Novosti

Društvo

Prijeteći grafit protiv programske direktorice YIHR-a

"U Srbiji su aktivisti, novinari i borci za ljudska prava suočeni sa konstantnim pretnjama od strane huligana i pripadnika nasilnih desničarskih grupa", navodi u saopćenju Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji

Large sofija todorovic grafit foto yihr 1152x1536

(foto YIHR)

Prijeteći grafit koji sadrži puno ime i prezime Sofije Todorović, programske direktorice Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR), osvanuo je na fasadi zgrade u beogradskom naselju Borča u kome živi. Pored njenog imena napisana je seksistička i mizogina uvreda, uključujući i slovo "Z", koje simbolizira podršku ruskoj agresiji na Ukrajinu i ratno razaranje ove zemlje.

"Ovaj napad jasno pokazuje nameru da se aktivisti i aktivistkinje zastraše tako da se više ne osećaju bezbedno ni u sopstvenom domu ili komšiluku. Važno je da naglasimo da su na meti u najvećem broju slučajeva žene aktivistkinje koje se nedvosmisleno suprotstavljaju kulturi nasilja u svim segmentima društvenog i političkog života", navode u Inicijativi mladih.

Oni kao cilj takvog djelovanja vide ušutkavanje boraca za ljudska prava u Srbiji, naročito onih koji slobodno i glasno govore o ratnom nasljeđu i javno kritiziraju i osuđuju sve oblike ratnih razaranja uključujući i rusku agresiju na Ukrajinu.

"U Srbiji su aktivisti, novinari i borci za ljudska prava suočeni sa konstantnim pretnjama od strane huligana i pripadnika nasilnih desničarskih grupa, kako na internetu tako i na ulicama, a ovakvu praksu dodatno ohrabruje gotovo svakodnevno nipodaštavanje i targetiranje od strane predstavnika nacionalističkih političkih partija i državnih funkcionera", navodi se u saopćenju.

"Nedemokratsko delovanje i ćutanje institucija na mnogobrojne probleme isticano je u više navrata od strane različitih domaćih i međunarodnih organizacija. Zabrinuti smo već dugo zbog vidne eskalacije nasilja u našoj zemlji, i nedostatka jasnog odgovora institucija. Smatramo da je neophodno je da predstavnici Srbije zajedno sa njenim institucijama rade na prevenciji svih oblika nasilja počevši od svakodnevnog javnog govora do konkretnih mera i koraka. Njihova je dužnost i obaveza da stanu na put svim faktorima koje utiču na porast nasilja unutar našeg društva", naglašavaju u Inicijativi.

- O strahu ne želim da govorim jer je to upravo cilj ovakvih poduhvata. Ljudima je dosta straha. Mene zanima mir, zanima me sloboda a nasilje odeveno u slobodu i podvedeno pod demokratsku praksu je i dalje samo nasilje. Bavim se onim šta možemo da uradimo kao da se povežemo sa drugim ljudima i kako da radimo zajedno i da povećamo kapacitet sopstvene borbe. I kad malo bolje razmislim, ja se ne plašim i mislim da je to ono što iritira. Kako žena a da se ne plaši? Kako žena a da je tako glasna? Kako žena a da se bavi pitanjima koja "nisu za žene"? Za mene su hrabrost i ljubav uvek bili mnogo više od okvira koje im je u Srbiji dodelio nacionalizam, rekla je Sofija Todorović.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više