Novosti

Politika

U centru Zagreba osvanuo grafit "Slava Ukraini" uz ustaško "U"

U širem centru Zagreba fotoreporter Novosti Jovica Drobnjak snimio je više grafita s ukrajinskim pozdravom, među kojima je i jedan s ustaškim stiliziranim slovom u nazivu Ukrajine

Od proskribiranog pozdrava nalik ustaškom "Za dom spremni", pozdrav "Slava Ukrajini" i odgovor "Slava herojima" u samo nekoliko dana postao je praktički znak legitimacije i simbol podrške Ukrajini nakon početka ruskog napada. Njime se služe i ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, kao i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je u parlamentu zaradio unisoni pljesak nakon što ga je izgovorio.

Prije nego što je "legaliziran" njime se služila ukrajinska desnica, prije svih pripadnici Azova i Desnog sektora, a zbog njega se hrvatski nogometaš Domagoj Vida prije samo četiri godine morao ispričati ruskom narodu, dok je bivši reprezentativac i član stožera Ognjen Vukojević izbačen sa Svjetskog prvenstva, a Fifa ga je kaznila s 12.800 eura kazne, uz upozorenje da će, ako se tako nešto ponovi, snositi puno strože sankcije.

Danas je pozdrav poželjan, a Rusija izbačena s Fifinih natjecanja, kao i ostalih sportskih i društvenih manifestacija te ekonomskih i političkih organizacija. Nova ukrajinska vlast tvrdi da je pozdrav bio bez razloga proskribiran, da je uveden početkom 20. stoljeća kao pozdrav domovini. Povjesničari pak tvrde da potječe iz Prvog svjetskog rata, kada su se postrojbe Ukrajinske Narodne Republike borile protiv Rusije, na strani njemačkih i austrougarskih vojnika. Masovno se počeo koristiti kasnije kao pozdrav Organizacije ukrajinskih nacionalista, a dodatno su ga popularizirale pristaše desničarskog vođe Stepana Bandere koji su mu dodali i fašistički pozdrav rukom te ozdrav "Slava herojima". Pod njim su članovi radikalnih desničarskih organizacija počinili zločine nad više desetaka tisuća ljudi početkom 40-ih godina, prije svih Židova i Poljaka, uključujući žene i djecu. U vrijeme SSSR-a bio je zabranjen, da bi se kasnije na velika vrata vratio u upotrebu.

Švedski povjesničar Pet Anders Rudling kazao je za DW da su brojni nacionalistički i fašistički vojni pokreti u Europi koristili sličan pozdrav, a kao primjer je naveo slogan "Za dom spremni" hrvatskog ustaškog pokreta, nastalog kad i OUN, 1929. godine. "Kada su hrvatski radikali koristili svoj slogan, to je izazvalo agresivne diskusije i kaznene mjere međunarodnih sportskih asocijacija", kazao je Rudling. "Kada ukrajinski radikalni sportski fanovi koriste pozdrav, argument ide u prilog tome da bi na njega trebalo gledati u drugačijem kontekstu. Za mene su to dvostruki standardi", dodao je, tako da ne treba čuditi da su pozdrav "Slava Ukrajini" otvorenih ruku dočekali hrvatski nacionalisti.

Nije dugo trebalo da s riječi pređu na djela. Fotoreporter Novosti Jovica Drobnjak snimio je nekoliko grafita s ovim ukrajinskim pozdravom. Jedan od njih, snimljen u Koturaškoj ulici, u širem centru Zagreba, kraj Glavnog kolodvora, nepoznati simpatizeri Bandere i Azova "obogatili" su stiliziranim ustaškim slovom U u imenu Ukrajina i znakom križa. Druga dva grafita, bez dodatnog ukrašavanja, snimio je u Aveniji grada Vukovara te u Ukrajinskoj ulici u Novom Zagrebu.

Klikom na fotografiju iznad teksta možete pogledati fotogaleriju.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više