Novosti

Politika

Prijeteći grafiti osvanuli i u Rijeci i Erveniku

U riječkom naselju Gornja Vežica ispisana je poruka ‘U proljeće kad procvate vrba radit ćemo paprikaš od Srba’, a na ulazu u općinu Ervenik uočeni su grafiti ‘Ubij Srbina’ i ‘Srbe na vrbe’

Početak augusta prolazi u znaku ispisanih grafita govora mržnje na zidovima kuća, spomenicima i cestama u selima s većinski srpskim stanovništvom i gradu Rijeci. Preteće poruke i sprejom ispisani govori mržnje upućeni Srbima pojavili su se u razmaku od samo nekoliko dana.

Najnoviji primjer divljaštva primijećen je u četvrtak u riječkom naselju Gornja Vežica gdje su na dvije lokacije ispisane poruke ‘U proljeće kad procvate vrba radit ćemo paprikaš od Srba’ uz slovo ‘U’ i ‘Ustaše Vežica’.

Slične vijesti stižu iz općine Ervenik. Dana 6. augusta na ulazu u tu općinu na više mjesta na cesti crvenom farbom je ispisano slovo ‘U’, poruke ‘Ubij Srbina’, ‘Srbe na vrbe’ kao i ‘NDH’. Pored toga, tabla na ulazu u Ervenik uništena je grafitom ustaškog ‘U’. Općinske vlasti obavijestile su nadležne organe u Kninu nakon čega je policija obavila uviđaj.

Podsjetimo, vandali nisu mirovali ni u selu Polača kod Knina. Dan nakon proslave ‘Oluje’ ustaškim i nacističkim znakovljem unakažen je spomenik poginulim borcima iz Drugog svjetskog rata i žrtvama fašističkog terora.

Drugog dana augusta u središtu sela Zapužane blizu Benkovca ostavljena je poruka na zidu devastirane kuće ‘I stožer vam poručuje opet ćemo u Oluje’ uz ustaško slovo ‘U’. Po nalogu benkovačke policije komunalni redari uklonili su grafit, ali je već narednog dana na prefarbanom mjestu ponovno osvanula ista poruka, ovaj put uz dodatak ‘NDH’ i ‘Maksovi mesari’.

Prvi slučaj nove ture mrzilačkih grafita zabilježen je 1. augusta u Trpinji pokraj Vukovara gdje je na privatnoj kući ispisano također ‘Ubij Srbina’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više