Novosti

Kronika

Priznanje Spasi Mutavskom

Početak Dana Srpske kulture u Rijeci obilježio nastup Ansambla narodnih igara iz Vukovara

Ovogodišnja manifestacija ‘Dani srpske kulture u Rijeci’ otvorena je 10. oktobra uvečer nastupom Ansambla narodnih igara (ANI) ‘Prosvjete’ iz Vukovara, Srpskog kulturnog društva ‘Vreteno’ iz Rijeke, kao i spletom tamburaških pjesama u izvođenju soliste Živojina Jergića. Folkloraši ANI-ja predstavili su se Srpskim igrama iz zapadne Slavonije, Podgrmečja, okoline Užica i zapadne Srbije.

Kako je cjelokupni program posvećen obilježavanju 65 godina rada istaknutog folklornog koreografa Spase Mutavskog, nakon završetka programa predsjednik riječkog pododbora ‘Prosvjete’ Dragiša Laptošević govorio je o nemjerljivom doprinosu očuvanju tradicije koji rad koreografa Spase Mutavskog ima za Srbe u Hrvatskoj.

- S petnaest godina počeo je igrati u Vršcu, a kasnije kao koreograf i predavač brojnim generacijama, sa svojim ansamblima je obišao od Banata do Baltika i od Normandije do Crnog mora. U našem gradu, Spasa je proslavio KUD ‘Brodograditelj’, a u samostalnoj Hrvatskoj vezao se za ‘Prosvjetu’ i za Duhovno društvo ‘Đurđevdan’ u Drežnici. U Hrvatskoj nije bilo ansambla čiji članovi nisu učili ili makar surađivali sa Spasom Mutavskim - rekao je Laptošević.

U svom obraćanju Mutavski je zahvalio na priznanju i izrazio nadu da će i Rijeka uskoro oformiti ansambl poput vukovarskog, s obzirom na to da je dugo godina riječki pododbor imao jak folklorni ansambl.

Manifestaciji su prisustvovali Petar Mamula, zamjenik župana Primorsko-goranske županije iz redova srpske zajednice i Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Rijeke.

Nažalost, i pored velikog interesa broj posjetilaca bio je ograničen zbog epidemioloških mjera i ograničenja. Ovo je prvi u nizu programa u okviru obilježavanja ovogodišnjih ‘Dana srpske kulture u Rijeci’, naglasili su iz ‘Prosvjete’.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više