Novosti

Kronika

Probudio karlovačke antifašiste

Mihajlo Joksović (1925 - 2015) odradio je najveći posao kada je devedesetih ponovo trebalo organizirati partizanske veterane

Na karlovačkom pravoslavnom groblju sahranjen je Mihajlo Joksović (89), učesnik NOB-a od 1943. godine, jedan od osnivača Udruženja antifašista grada Karlovca i Karlovačke županije i njihov prvi tajnik. Preminuo je 1. februara nakon kratke bolesti. Joksović je rođen 6. avgusta 1925. godine u mjestu Otilovići, u općini Pljevlja u Crnoj Gori. Kao partizan više je puta bio ranjavan, a nakon oslobođenja bio je oficir JNA, službovao širom Jugoslavije pa tako i u Gospiću, otkud je došao u Karlovac, napustio JNA i zaposlio se u općini u inspekcijskim službama.

- Vijest da si izgubio posljednju bitku i da više nisi sa nama teško je pala tvojim drugovima saborcima i antifašistima sa kojima si osnivao Udruženja antifašista grada Karlovca i Karlovačke županije. Očekivali smo da ćeš dobiti ovu bitku i da ćeš nam dalje pomagati u borbi za dobro, za istinu i pravdu te za dostojanstvo čovjeka, ali nažalost nije bilo tako. Svoju životnu knjigu zaklopio si dostojanstveno, kazao je opraštajući se od pokojnog Joksovića, predsjednik karlovačkih antifašista Mirko Miladinović.

- Mihajlo je odradio posao oko registracije Udruženja jer je kao inspektor u općini znao taj posao, proceduru i ljude. Ja sam iz Zagreba donio Statut SABA, a sve ostalo je obavio Mihajlo - prisjetio se prvi predsjednik i sadašnji počasni predsjednik oba Udruženja Martin Jendrašic.

Pokojni Joksović bio je i među prvim članovima karlovačkog pododbora SKD Prosvjeta osnovanog 1996. godine. Svakog dana obilazio je gradsku knjižnicu u Karlovcu Ivan Goran Kovačić i Knjižnicu za mlade u Banjavčićevoj ulici. Redovno je pratio većinu novina, magazina i časopisa sa područja Jugoslavije. Bio je vrlo dobro informiran i mnogo je čitao te pokazivao široki interes za književnost, beletristiku, memoarsku literaturu, historiju i politiku.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više