>

novosti logo

Društvo Društvo

Program ‘Zaželi’ mora dalje

Unatoč određenoj skepsi Ministarstva rada, zastupnica Dragana Jeckov smatra da se uspješan program zapošljavanja mora nastaviti

Dve godine je prošlo otkako su potpisani prvi ugovori u Programu zapošljavanja žena ‘Zaželi’ koji je finansiran bespovratnim sredstvima Evropskog socijalnog fonda (ESF). O tom programu mogu se čuti samo reči hvale jer je omogućio konkretnu podršku u zapošljavanju žena koje su bile u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a istovremeno je osigurao pomoć starijim i nemoćnim osobama u njihovim domaćinstvima, što je doprinelo kvalitetu njihovog života. Stoga je razumljivo veliko interesovanje za njegov nastavak, koji često dolazi pod znak pitanja. Saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov smatra da razlozi za nastavak itekako postoje.

- Od ukupnog broja nezaposlenih u Hrvatskoj 54,5 odsto su žene, njihov položaj na tržištu rada i dalje je lošiji od položaja muškaraca, kad je reč o majčinstvu nailaze na probleme s poslodavcima, češće su izložene spolnom uznemiravanju i nesigurnim radnim uslovima, preko 92 odsto ugovora sa ženama je na određeno vreme, nedostaju mere za usklađivanje porodičnih i poslovnih obaveza, a razlika u platama iznosi 11,3 odsto. Žene se na tržištu rada susreću s višestrukom diskriminacijom, manjkom društvene i institucionalne podrške za zapošljavanje te im više nego drugim grupama preti socijalna isključenost kao posledica dugotrajne nezaposlenosti - navodi Jeckov i dodaje da socijalnu isključenost trpe i starije osobe koje su često usamljene i izolovane.

Kako se u nekim sredinama bliži kraj provođenja projekta ‘Zaželi’, Jeckov je u Saboru postavila zastupničko pitanje o mogućnostima njegovog nastavka. Ministar rada i penzionog sistema Josip Aladrović u odgovoru podseća da su prvobitna sredstva od 400 miliona i 900 hiljada kuna, zbog velikog broja projektnih predloga, povećana na milijardu kuna te da je poziv na dostavu projektnih predloga na snazi do 31. decembra. Do sada su odobrena 294 projekta, što je omogućilo zapošljavanje gotovo 6.000 žena i pomoć za oko 28.000 starijih ili osoba u nepovoljnom položaju. Uz već ugovorene, u postupku dodele sredstava još je nekoliko projekata. I tu dolazimo do onog ‘međutim’. Iako ističe značaj socijalne dimenzije programa ‘Zaželi’, ministar još ne zna hoće li on biti nastavljen.

- U ovom trenutku se uzimaju u obzir svi pozitivni efekti koje je program polučio i razmatraju mogućnosti za njegovo daljnje finansiranje. Situacija na tržištu rada je bitno drugačija nego što je bila 2017. godine, kad je poziv objavljen, te postoji znatno više mogućnosti za zapošljavanje na otvorenom tržištu rada, što će takođe biti uzeto u obzir pri donošenju odluke - kaže Aladrović, ne navodeći konkretne pokazatelje ili brojke.

Dodaje da su žene ‘kroz projektne aktivnosti imale mogućnost dodatnog obrazovanja, što će im nakon završetka projekta omogućiti veću zapošljivost i konkurentnost na tržištu rada’. Ministar napominje da je u toku planiranje sledeće finansijske perspektive ESF-a za period od 2021. do 2027. godine i da će u obzir biti uzete sve potrebe koje postoje na terenu.

- Čelnik jedne male opštine je zapošljavanje 15 žena koje obilaze gotovo sto staračkih domaćinstava nazvao revolucijom u najpozitivnijem smislu. Žene koje sam pitala o poslu rekle su mi da se nakon dugotrajne nezaposlenosti i jednolične svakodnevice osećaju odlično u psihološkom smislu, osećaju se korisno jer rade i za svoj rad dobijaju platu. Korisnici su mi rekli da im puno znači kad im neko samo otvori vrata i porazgovara s njima. Kad se sve to sumira, svi od države očekujemo ‘Zaželi – nastavak’ i unapred se radujemo rezultatima koje će polučiti - zaključuje Dragana Jeckov.

1/1