>

novosti logo

Kronika Kronika

Proizvodi Erduta u Privredniku

Općina Erdut prva je u nizu općina s ruralnih područja u kojima živi srpska zajednica, čija je ž gastronomska ponuda predstavljena u Klubu Srpskog privrednog društva Privrednik

Općina Erdut prva je u nizu općina s ruralnih područja u kojima živi srpska zajednica čija je etno i gastro ponuda predstavljena u Klubu Srpskog privrednog društva Privrednik.

Predstavljanju, održanom 2. juna, prisustvovali su načelnik općine Jugoslav Vesić, saborski zastupnik Mile Horvat, otpravnica poslova u ambasadi Srbije Bosa Prodanović, kao i manjinski vijećnici te čelni ljudi i aktivisti Privrednika.

Kako je za ‘Novosti’ izjavila voditeljica Kluba Tatjana Mirić, ideju o predstavljanju malih proizvođača Erduta u Zagrebu inicirao je Branko Jurišić iz Srpskog narodnog vijeća, koji potječe iz tog dijela zemlje.

- Poslušala sam tu ideju, otišla u općinu i dogovorila se s načelnikom i njegovom ekipom da predstave erdutske proizvođače. Ovo je početak suradnje, a već spremamo goste iz drugih krajeva zemlje - kazala je Mirić.

- Prihvatili smo ideju da predstavimo opštinu i doveli sa sobom predstavnike naših OPG-ova i seoskih domaćinstava. Na području Erduta postoje domaćinstva koje se bave poljoprivredom i koja pružaju usluge seoskog turizma, a među petstotinjak OPG-ova ima i onih koji se bave preradom svojih proizvoda ili ekološkom proizvodnjom. Nastojimo da pokažemo ljudima da se ne mora sve svoditi na klasično ratarenje, već se mogu pokrenuti i drugačije prakse - rekao je za ‘Novosti’ Jugoslav Vesić.

- Budući da je nezaposlenost velika, nastojanje na razvoju proizvodnje utoliko je značajnije. Redak je primer da imamo mlade ljude koji počinju da se bave tom pričom, bilo da su je nasledili od očeva i dedova ili da oni sami počinju. S obzirom da je prosečna starost u opštini 56 godina, cilj je zadržati mlade ljude koji su se spremni baviti poljoprivredom - dodao je Vesić.

S Jugoslavom Vesićem i Tatjanom Mirić slaže se i predsjednik Privrednika Nikola Lunić.

- Vjerujemo da promocijom otvaramo vrata Privrednika i za druge općine, male poduzetnika i zadruge i time upotpunjujemo aktivnosti Kluba. Sada nastavljamo s privrednim programom i zaokružujemo cjelinu razvoja u Privrednikovom domu - rekao je Lunić.

Bojana Orsić, direktorica Poduzetničko razvojnog centra općine Erdut, za ‘Novosti’ je izjavila da općina nastoji pomoći svojim poduzetnicima u plasmanu njihovih proizvoda.

- Pomažemo i mikro poduzetnicima koji imaju malu i kontroliranu proizvodnju s boljom kvalitetom nego što je to slučaj s proizvodnjom većeg obima. Radi se o proizvođačima koji imaju kratke lance distribucije i koji su prisutni na lokalnom nivou - rekla je Orsić.

Okupljeni u Privrednikovom klubu imali su priliku degustirati proizvode erdutskih OPG-ova, od slatkih i slanih peciva i kolača, preko tjestenina i suhomesnatih proizvoda, do meda, vina i rakija. Mnogi su uživali i u fiš paprikašu te prženoj ribi koju je u obližnjem dvorištu Prosvjete pripremila ekipa dokazanih gastro majstora iz Bijelog Brda predvođena Slobodanom Nešićem koji je prije posluživanja održao tradicionalnu zdravicu.

Dok su okupljeni uživali u delicijama erdutskog područja, razgovarali smo s nekoliko proizvođača i predstavnika seoskih domaćinstava.

- Bavimo se isključivo proizvodnjom vina. Od sorti uzgajamo one koje su karakteristične za naše podneblje: graševinu i frankovku. Imamo kapacitet za proizvodnju od 10 do 12 hiljada litara vina s tendencijom da ga povećamo. Kad je dobra berba, grožđe prodajemo Vupiku, mada je to loše rješenje jer je cijena katastrofalno niska. Naše vino toči se u nekoliko kafića i gostionica u našoj okolini, a prodajemo ga i na kućnom pragu. Nedavno smo bili zaokupljeni saniranjem posledica požara, a u skorijoj budućnosti planiramo povećanje kapaciteta da u slučaju dobre berbe svu količinu grožđa možemo preraditi u vino - kazao je Damir Lastavica iz Dalja, koji zajedno sa suprugom ima OPG.

Slađana Savadinović iz Dalja vlasnica je firme Maša s četvoro zaposlenih. Tvrtka se bavi proizvodnjom tjestenine s ekološkim i prirodnim dodacima: brašna od konoplje, bućinih sjemenki, crnog kima ili nekih vrsta povrća.

- Imamo otprilike desetak proizvoda, a u jednoj smjeni dnevno proizvedemo 250 kilograma testenine. Našu testeninu moguće je kupiti u gotovo svim trgovinama zdrave hrane u Zagrebu, Dalju i Osijeku te u restoranima na moru - kaže Slađana Savadinović, čiji su proizvodi u Zagrebu prisutni preko dvije godine.

Seljačko domaćinstvo Stari dud Zlatice Blagojević iz Erduta bavi se isključivo turizmom uz obradu zemlje kako bi gosti mogli jesti njihove proizvode.

- Ovo je šesta godina kako se bavimo ovim poslom, a svaka godina je sve bolja uz sve više gostiju. Imamo interesantne destinacije na području Erduta: Milankovićev muzej, muzej vina, poučne staze, stari dvorac koji će uskoro biti do kraja uređen, vinsku cestu i šest mini vinara s vrhunskim vinima – potvrdila je Blagojević.

- Osim maksimalne podrške općine, imamo i podršku županije koja se sve više okreće našem kraju. Ranije je prioritet bila Baranja, a mi smo nepravedno bili zanemareni. Ali, to se pomalo menja - zaključila je vlasnica Starog duda.

1/3