>

novosti logo

Kronika Kronika

Proizvodnja energije iz kukuruza

Veliki planovi Opštine Negoslavci: Uz električnu energiju, toplina bi se iskoristila za stakleničku proizvodnju povrća, a topla voda za grejanje

Iako spadaju u red nerazvijenih i siromašnijih opština na istoku Hrvatske, Negoslavci se ne mire s tom činjenicom već na sve moguće načine pokušavaju stvoriti uslove za ostanak, posebno mladih ljudi i njihovo zapošljavanje. U tom pravcu ova opština je usvojila Strategiju razvoja do 2020. godine i definisala pravce i projekte koji će omogućiti da ovo mesto sa nešto više od 1.400 stanovnika postane sredina poželjna za život.

- Fokusirali smo se na one projekte koji omogućavaju nova zapošljavanja. Nama i jedno radno mesto puno znači, jer smo svesni u kakvim okolnostima živimo. Pokušavamo građanima obezbediti elementarne uslove za jedan pristojan i dostojanstven život - kaže načelnik opštine Negoslavci Dušan Jeckov.

Jedan od projekata koji će osigurati otvaranje novih radnih mesta je izgradnja energetskog postrojenja snage jednog megavata. Uslovi za to na području negoslavačke opštine postoje, jer je reč o poljoprivrednom kraju.

- Mi bismo kao jedinica lokalne samouprave osigurali sirovinu, silažni kukuruz sa oko 400 hektara poljoprivrednog zemljišta. Bili smo u Austriji i videli kako to izgleda. Radi se o investiciji vrednoj tri miliona evra koja je isplativa, jer kalkulacije pokazuju da je povrat uloženog novca moguć već za 6 do 7 godina. Razgovarali smo i s predstavnicima nekoliko austrijskih firmi koje nude prodaju tehnologije i opreme. Sada smo u potrazi za strateškim partnerom - govori Jeckov i pojašnjava kako bi uz proizvedenu električnu energiju bilo i viška topline, koja bi se iskoristila za stakleničku ili plasteničku proizvodnju povrća, a topla voda za grejanje.

- I takve primere smo videli u Austriji. Tamo domaćinstva u mestima veličine Negoslavaca koriste električnu energiju iz postrojenja, a višak topline za povrtlarsku proizvodnju - kaže naš sagovornik i dodaje kako odustajanja nema, jer će ovaj projekat doneti poboljšanje kvaliteta života Negoslavčana i nova zapošljavanja.

U narednom periodu planiraju i izgradnju Doma za stare i nemoćne osobe, Sportskog centra i Etno prostora sa gastronomskom ponudom. Pored navedenih projekata, želja lokalne samouprave je da Negoslavci budu infrastrukturno uređeni. Jeckov ističe da je u tom pravcu proteklih par godina već dosta učinjeno i to sa skromnim opštinskim budžetom od svega dva miliona kuna.

- Izgradnja društvenog doma, sanacija lokalnih cesta, ambulante, škole, javne rasvete, kapele na groblju, sve smo to uspeli da uradimo proteklih godina, ali to nije dovoljno i želimo više. Planiramo izgradnju kanalizacione mreže za koju ćemo ove godine izraditi projektnu dokumentaciju - navodi načelnik Negoslavaca i dodaje kako će u tome pomoći Hrvatske vode sufinansiranjem 80 odsto potrebnog iznosa. Tokom ove godine očekuju građevinsku dozvolu, a potom planiraju aplicirati za sredstva u okviru Programa ruralnog razvoja i osigurati milion kuna kako bi mogli krenuti s prvom fazom izgradnje kanalizacije.

Negoslavci će uskoro dobiti novu LED rasvetu koja će zameniti postojeću. Reč je o projektu vrednom 300 hiljada kuna koji će doprineti uštedi električne energije. U ovoj opštini su dosad, zbog ušteda, gasili javnu rasvetu od jedan čas posle ponoći, pa do ujutro, a kad se u pogon pusti LED rasveta to više neće morati. Osim toga, investicija će se, napominje Jeckov, isplatiti kroz četiri godine, a kako je polovina novca osigurana iz budžeta Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, taj period će biti još kraći. Radovi kreću već ovog meseca, a uskoro će početi i izgradnja letnje pozornice na kojoj će se odvijati sve kulturne manifestacije i društveni događaji kojih u Negoslavcima ne manjka.

1/1