>

novosti logo

Piše R. I.

Promocija časopisa Romi.hr

Promocija časopisa Romskog nacionalnog vijeća održat će se u petak 26. veljače, u 17.30 sati, u dvorani Müller zagrebačkog kina Europa

Kao organizacija civilnog društva koja okuplja romske i proromske organizacije i pojedince, Romsko nacionalno vijeće (RNV) je pokrenulo medij zbog potrebe da se prevladaju nedostatci medijskog praćenja položaja Roma. Kako poručuju iz RNV-a, medij je namijenjen Romima i široj javnosti.

‘Želimo pružiti raznovrsne informacije od toga kako da pripadnici romske zajednice ostvare neka od svojih prava u područjima obrazovanja, zapošljavanja i stanovanja do socijalne i zdravstvene skrbi i statusnih pitanja. Važno nam je da pišemo i o glazbi, filmu, književnosti, povijesti i drugim elementima identiteta i kulture Roma. Položaj i budućnost Roma u velikoj mjeri ovisi o stavu koji prema Romima imaju susjedi, sugrađani, lokalne i regionalne vlasti, državne institucije i stoga je ovaj medijski projekt usmjeren i prema njima s ciljem da im pruži cjelovitiju sliku o Romima. Izvještavat ćemo iz romskih naselja, progovarati o problemima, ali i primjerima dobre prakse, o europskoj perspektivi i o životu Roma u drugim državama. Oslonit ćemo se na široku mrežu aktivista RNV-a u zemlji i inozemstvu, kao i na sve druge koji s nama žele surađivati. Pratit ćemo i djelovanje lokalne samouprave i državnih institucija, ali i izbranih predstavničkih tijela od lokalne do nacionalne razne i progovarati o tome u kojoj mjeri ispunjavaju svoje dužnosti. Kritičkim analizama društvenog odnosa prema Romima, ali i stanju unutar romske zajednice želimo djelovati na pozitivne promjene u društvu’, pročuju iz RNV-a.

Uz časopis, RNV je pokrenuo istoimeni internetski portal koji ga kao dio medijskog paketa nadopunjava u online formi, a možete ga pogledati na www.romi.hr. Projekt Romi.hr se provodi uz potporu Ministarstva kulture.

1/1