Novosti

Kultura

Pronađite svoj grafit s govorom mržnje

Udruga Vizura aperta poziva sve građane i građanke kojima smetaju grafiti govora mržnje na ulicama Hrvatske da pošalju fotografije i lokacije mrzilačkih poruka za potrebe umjetničkog istraživanja

7fn5cqqabtgwdmp3wkjyea8g5l5

Grafit u ulici Braće Domany u Zagrebu

‘Usputno zlo’, projekt udruge Vizura aperta i umjetnice Tanje Dabo, provodi umjetničko istraživanje na temu govora mržnje na zidovima i ulicama gradova u Hrvatskoj.

U septembru 2020., u sklopu istraživačko-umjetničkog projekta ‘Usputno zlo’, poslan je dopis državnim institucijama, ministarstvima i pravosudnim institucijama s upitom vezano uz govor mržnje, pozivanje na nasilje i ikonografiju zločinačkih razdoblja u javnom prostoru u Republici Hrvatskoj. Udruga Vizura aperta traži da se institucije očituju o tome radi li se o sadržaju i djelovanju koje je u Republici Hrvatskoj zabranjeno zakonima i Ustavom.

‘Neke smo odgovore dobili, a neke još čekamo. Dopis i odgovore ćemo objaviti po isteku zakonskog roka za odgovor’, navode iz udruge Vizura aperta.

Pozivaju se svi oni kojima natpisi mržnje smetaju da na to ukažu uz nekoliko informacija: lokacija natpisa (mjesto, ulica, kućni broj), po mogućnosti fotografija grafita i saznanje o tome koliko dugo natpis postoji na lokaciji.

Informacije o grafitima govora mržnje mogu se poslati na e-mail adresu udruge: udruga.vizura.aperta@gmail.com, ili na Facebook stranicu ‘Usputno zlo’.

Umjetničko istraživanje se provodi uz podršku Zaklade Kultura Nova i Srpskog narodnog vijeća.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više