Novosti

Politika

Nećemo povratak u srednji vijek

Protestom želimo upozoriti na opasnost ovakvih političkih pokreta koji se skrivaju pod krinkom vjere, te na činjenicu da dovode do sasvim opipljivih, za žene i društvo u cjelini poražavajućih rezultata, poručili su organizatori iz splitskog Možemo!

Već uobičajeni molitveno-klečeći performans inicijative "Vitezovi bezgrešnog srca Marijina", koji se upriličava prve subote u mjesecu, dobio je dostojan odgovor u kontramitingu koji su u organizaciji udruge Domino organizirale umjetnice, predstavnici više nevladinih udruga, SDP-a i Radničke fronte, kao i brojni građani i građanke koji su se spontano priključili.

Arijana Lekić Fridrih i još osam umjetnica stajale su tako 4. marta s ružama u rukama u okviru tradicionalne "tihe mise", intervencije kao odgovoru na klečavce. Ruže koje su bile simbol žrtava femicida i nasilja nad ženama nakon završetka skupne intervencije učesnice su odnijele pred kip Marije Jurić Zagorke kao oblik zakašnjele rođendanske čestitke, ali i u znak osude nedavno objavljene epizode “Turističkog vodiča” HRT-a u kojem je autor napisao da je tradicija diranje grudi na spomeniku.

- Kako je mart mjesec žena, željeli smo pokazati da umjetnice itekako imaju glas, itekako pružaju otpor i itekako mogu ukazati na bilo kakvu društveno političku problematiku za koju smatramo da je nepravedna i nepravična. Otpor protiv onoga za što se muškarci s druge strane trga mole, a to je povratak muškaraca kao autoriteta u obitelji, molitva protiv pobačaja, ali da mi žene ne budemo ravnopravne ni jednake, što ionako nismo ni danas, niti u životu niti  evidentno, u smrti. Ruže na spomenik Zagorki nosile bi ovako i onako, neovisno o sramotnom HRT-ovom prilogu kao zakašnjelu čestitku prvoj feministkinji koja je izborila pravio da danas možemo stajati ovdje. A za sramotan HRT-ov prilog nismo dobili reakciju zašto je pušten, a čini se da će se i dalje puštati. Nacionalna televizija ne vidi problem da se bilo kojoj ženi a kamoli Mariji Jurić Zagorki, koja je toliko učinila za nas, i dovela nas gdje jesmo, uvede nova nematerijalna kulturna baština diranja grudi. Za to djelo ne bih osuđivala autora koji je neznalica, ali bih osudila medijsku kuću koja pustila - rekla nam je Arijana Lekić Fridrih.

- Došli smo da dignemo glas protiv neokonzervativnih tendencija, protiv normaliziranja nasilja nad ženama i podređivanja žena u društvu od onih koji te tendencije zagovaraju. Bitno je reagirati na simbolički i bilo koji drugi način, jer je pitanje koliko je u redu da se na javnom gradskom trgu događa nešto što želi staviti cijelu skupinu građana ove zemlje u podređeni položaj - rekla nam je Josipa Bubaš, jedna od učesnica intervencije.

Na kontramitingu je bio i eurozastupnik Predrag Fred Matić, zajedno s većim brojem članova i zastupnica i zastupnika SDP-a.

- Vjera propagira mir, ljubav, razumijevanje i oprost, ali ovi ljudi izazivaju jezu među građanima jer mole za neke stvari koje ne pripadaju 21. stoljeću - rekao je Matić.

Pitali smo ga i o stavu SDP-a da se pravo na pobačaj ugradi u Ustav ili da se nađe mehanizam kojim se ne bi ukidalo zbog političkih mijena. 

–Da živimo u normalnoj državi, to to ne bi bilo pitanje, ali kad gledamo ove ljude preko, sve moramo zaštititi. Oni imaju agendu, dobro su organizirani i to im se mora priznati. Dobro su financirani i rade sve da nas vrate nekoliko stoljeća unazad. Nazadnjački pokreti zapadne Evrope i SAD izdašno financiraju takve udruge i pokrete. Oni koji su tu čuče bar dobiju čaj za to; to su poznati sendvičari spremni na svakakve političke akcije koje im HDZ ili crkva serviraju.- naglasio je Matić.

Matić je komentirao i sporan detalj s HTV-a.

- Dirati palac spomenika Grgura Ninskog i dirati grudi žene velika je različito, tko to želi izjednačiti, debelo griješi. Gledao sam kako se čovjek koji je to izjavio posuo pepelom i ispričao se, ali je šteta učinjena - kazao je Matić.

Svoj stav s nama je podijelila i Marija Lugarić, predsjednica Glavnog odbora SDP-a.

- Mi smo i danas ovdje kako bi pokazali da nasuprot grupi muškaraca postoji grupa hrabrih muškaraca i žena koji ne misle da je ženi mjesto u kući i koji ne misle da je žena drugotna ili inferiorna na bilo koji način. U politikama SDP-a već desetljećima tradicionalno promoviramo žene i ženska prava i to ne činimo samo deklarativno nego to stvarno - rekla je Lugarić.

Na Peristilu su i jutros na koljenima krunicu molili Wojownicy Maryi Split u slobodnom prijevodu Marijini ratnici, katolički muževi i njihovi prijatelji iz Međugorja. Kako navode, molili su za: duhovnike pokreta Wojownicy Maryi, za članove pokreta i za sve Marijine nakane. Pridružilo im se i nekoliko žena.

Istovremeno, mirni prosvjed organizirali su članovi splitskog Možemo!, a njihovoj inicijativi pridružili su se i članovi nevladinih udruga. Na njihovom transparentu pisalo je 'Nema natrag. Ravnopravnost, sekularnost i nenasilje', piše Dalmatinski portal.

'Želimo izraziti svoj stav koji je protiv 'vrijednosti' koje se promoviraju javnim molitvama na trgovima diljem Hrvatske, a to su, između ostalog, prestanak pobačaja, prestanak spolnih odnosa prije braka, čednost u odijevanju itd. (prestanak je, dakako, sinonim za zabranu, ne postoji 'prestanak' sam od sebe) te da muškarac kao prirodni vođa bude i duhovni vođa obitelji koji će poticati na molitvu i odlazak u Crkvu kako bi mogle 'živjeti tradicionalne vrijednosti'.

Smatramo da je tendencija ovakvih pokreta koji se zauzimaju za dominaciju jednog spola nad drugim jednako neprihvatljiva koliko bi bilo i zauzimanje za dominaciju jedne rase ili nacije i direktno korelira sa porastom rodno uvjetovanog nasilja. Ovim istupom želimo upozoriti na opasnost ovakvih političkih pokreta koji se skrivaju pod krinkom vjere, te na činjenicu da dovode do sasvim opipljivih, za žene i društvo u cjelini poražavajućih rezultata: u Poljskoj je upravo ovaj pokret doveo do današnjeg rigidnog i ultrakonzervativnog Zakona o pobačaju zbog kojeg Poljakinje moraju u drugim državama ili u ilegali tražiti zdravstvenu skrb, i nema nikakve sumnje da se radi o postepenoj normalizaciji fundamentalističkih i ultrakonzervativnih tendencija koje idu u smjeru zatiranja osnovnih sloboda, ravnopravnosti spolova i povećanja predrasuda.

Nema natrag - ravnopravnost, sekularnost i nenasilje su nulta točka demokracije - poručuju iz splitskog Možemo! te od institucija države zahtijevaju aktivnije uključivanje u obeshrabrivanje ovakvih pokreta, kako bi se zaštitila ravnopravnost spolova i na taj način učvrstio jedan od osnovnih političkih preduvjeta za smanjenje nasilja prema ženama', poručila je čelnica splitskog Možemo! Tamara Visković, piše Dalmatinski portal.

Krunicu su muškarci na koljenima molili i u Zagrebu, Karlovcu, Osijeku, Slavonskom Brodu, Šibeniku, Trogiru, Vinkovcima i Virovitici.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više