Novosti

Politika

Prosvjedni 8. mart

Na Međunarodni dan žena marširat će se u pet hrvatskih gradova: Zagrebu, Splitu, Rijeci, Zadru i Puli

Edppzyqishzpkvptje9xq7f6wbh

Ove godine noćni marševi povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, održavaju se u pet hrvatskih gradova. U Zagrebu, gdje je ideja i nastala, bit će to četvrti marš, u Splitu se organizira nakon jednogodišnjeg prekida po drugi put, u Rijeci je također druga godina održavanja, dok će građani i građanke po prvi put marširati u Puli i Zadru.

Noćni marš u organizaciji zagrebačkog feminističkog kolektiva Faktiv održat će se pod sloganom ‘Glasne i borbene’. Okupljanje počinje u 18 sati na Trgu žrtava fašizma, a povorka potom kreće rutom Ulica Franje Račkog - Jurišićeva - Trg -Ilica - Masarykova - Teslina do Zrinjevca.

‘Osmi mart naš je dan - dan kada izlazimo na ulice, dan kada slavimo svaku borbu, svaki ženski glas koji je progovorio o tretmanu u bolnicama, rodilištima i ginekološkim ordinacijama diljem zemlje. O ograničavanju prava na pobačaj. O institucijama koje nasilje žele zadržati u četiri zida. O tretmanu i uvjetima na radnom mjestu. O tretmanu u vlastitom domu’, stoji u pozivu feminističkog kolektiva Faktiv iz Zagreba.

U Splitu pak Ženski marš počinje u 17 sati i to ispred HNK te kreće preko Marmontove ulice prema Rivi do Pjace.

‘Kad kažu da smo ravnopravne i da je sve regulirano zakonom, to ne znači da su ženska prava prepoznata i priznata. Nakon više od sto godina još uvijek nismo dovoljno vidljive u povijesti ni u javnom prostoru, nema nas dovoljno u politici i nismo jednako plaćene. Zabrinjavajući broj žena svake godine strada kao žrtve brutalnog muškog nasilja. Previše je onih koji sebi prisvajaju pravo odlučivanja o životu žene’, stoji u pozivu splitskih organizatorica iz udruge Domine.

U Rijeci marš započinje u 16 sati kod Konta te kreće prema Jadranskom trgu gdje će se okupljenima obratiti govornice iz udruga Pariter te SOS Rijeka -centar za nenasilje i ljudska prava.

‘Već preko sto godina, 8. mart se obilježava kao dan posvećen ženskoj borbi za slobodu, ravnopravnost, jednakost, solidarnost, pravičnost i poštovanje. Ne cvijeću, ne bombonijerama, ne materijalističkim i konzumerističkim romantičnim mazanjem očiju, već ženskoj borbi za to da nas se napokon shvati kao sposobna, autonomna i cjelovita ljudska bića. Protekla godina nam je pokazala kako to i dalje nismo postigle’, kažu riječke organizatorice te pozivaju sugrađanke i sugrađane da im se pridruže u maršu i koncertu nakon koji će se održati u Palachu.

Pulski marš, koji započinje u 18 sati na trgu Portarate, organizira udruga Pank. ‘Pozivamo vas da zajedno marširamo i proslavimo 8. mart, Međunarodni dan žena. Slavimo žene i naše borbe, pokažimo da smo spremne boriti se za sebe u ime svih onih koje su se borile za nas i onih kojima borbu ostavljamo u nasljedstvo. Pokažimo da želimo bolje, ljepše i pravednije društvo te život bez nasilja! Jednaka prava i mogućnosti za sve!’, pozivaju iz Pule.

U Zadru se 8. mart ove godine obilježava trodnevnim programom, a sam marš kreće u 17 sati s TIZ-a (iza zgrade Erste banke na Lipotici). Dva dana ranije u srijedu, 6. ožujka u gradskoj knjižnici u 18 sati održat će se razgovoru s Danielom Drandić iz udruge RODA o reproduktivnom nasilju u hrvatskim rodilištima. Tema razgovora bit će inicijativa #Prekinimošutnju. Sljedeći dan, 7. ožujka, na Narodnom trgu od 11 sati održat će se performans Lare Mandli na temu normaliziranja, ignoriranja i prešutnog prihvaćanja nasilja, nakon kojeg će aktivistkinje i aktivisti čitati svjedočanstva žena iz hrvatskih rodilišta prikupljenih kroz inicijativu #Prekinimošutnju.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više