Novosti

Politika

Prosvjedni referendum 

Unatoč neobvezujućem karakteru održanog referenduma o neovisnosti Katalonije, ovo je glasovanje snažna poruka centralnim vlastima u Madridu

77z2fgxyusvkdrkqrjjlxicyqrl

(foto Pixsell)

U nedjelju je u sjeveroistočnoj španjolskoj pokrajini Kataloniji održan neobvezujući referendum o neovisnosti. Građani, njih više od 2.2 milijuna, odgovarali su na dva pitanja: treba li Katalonija postati država i trebali li ta država biti neovisna. Prema podacima organizatora 80.76 posto izašlih na referendum, odnosno više od milijun i 860 tisuća ljudi, na oba je pitanja odgovorilo potvrdno.

Katalonski predsjednik Artur Mas rekao je kako je ovo velik korak naprijed te kako su ovime poslali jasnu poruku da sami žele upravljati političkom budućnošću. Mas je rekao i da želi obvezujući referendum. Španjolski premijer Mariano Rajoy želi sačuvati teritorijalnu cjelovitost zemlje te je Kataloncima poručio kako se treba vratiti zdravom razumu i razgovarati u okviru Ustava i zakona zemlje.

Podsjetimo, španjolski Ustavni sud zabranio je održavanje referenduma, no katalonski nacionalisti od njega nisu odustali, pa je održan u revijalnom tonu. Katalonija je najbogatija  španjolska regija koja čini više od petine nacionalne ekonomije. Ova je regija međutim i najzaduženija, a njeni građani već su dulje vrijeme nezadovoljni politikom rezanja budžeta i mjera štednje propagiranih iz Madrida. U Madridu je nezadovoljstvo zbog istih razloga usmjereno prema Bruxellesu, odnosno Berlinu kao ideologu mjera štednje.

Neobvezujućem karakteru unatoč, ovo je glasovanje snažna poruka centralnim vlastima u Madridu. 'Nezavisnost je mina za europski duh', poručio je Škotima dan prije škotskog referenduma španjolski premijer Rajoy. Velika Britanija odlučila se za drugu strategiju u odnosu na Španjolsku, te je Škotskoj dopustila referendum, na kojem su građani većinski glasali za ostatak u uniji, što je, barem za sada, očuvalo teritorijalni integritet zemlje. Španjolska je zabranama mobilizirala Katalonce, pa bi se ovakve granice Španjolske, ako i kada do stvarnog referenduma dođe, mogle revidirati. Financijski je suverenitet poprilično rastezljiv pojam, a opravdano je pitanje stječe li se on formalnom neovisnošću, pogotovo za članice nadnacionalnih saveza poput EU.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više